Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 58. festival u Karlovim Varima: svjetska premijera filma Proslava Bruna Ankovića i predstavljanje projekta Zečji nasip Čejen Černić Čanak

Večeras, u petak, 28. lipnja, svečano se otvara Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima. Nakon ceremonije, uslijedit će premijera filma The Dead Don't Hurt redatelja, scenarista i glumca Vigga Mortensena. U ponedjeljak, 1. srpnja, u službenoj konkurenciji održat će se svjetska premijera filma Proslava Bruna Ankovića (Eclectica), a u industrijskom djelu festivala predstavlja se novi projekt Čejen Černić Čanak, Zečji nasip (Kinorama). 

Film Proslava nastao je prema istoimenom, višestruko nagrađivanom romanu Damira Karakaša.

U Karlovim Varima, film će se, uz još 10 naslova iz cijeloga svijeta, natjecati za Kristalni globus u glavnoj konkurenciji festivala. Premijera je na rasporedu 1. srpnja, s prvom projekcijom u 17 sati. 

Proslava je snimana na autentičnim lokacijama u Ličko-senjskoj županiji tijekom četiri godišnja doba i prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. Na kraju Drugog svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti. Mijo nas vodi na putovanje u prošlost, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražujemo okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu.

Ulogu glavnog lika Mije odigrala su trojica glumaca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.

Direktor fotografije je Aleksandar Pavlović, montažer Tomislav Stojanović, dizajn i miks zvuka radio je Julij Zornik, glazbu su skladali Alen i Nenad Sinkauz, scenograf je Bojan Drezgić, kostimografkinja Morana Starčević, a majstorica maske Snježana Gorup.

Proslavu je producirala Eclectica iz Zagreba, a producentice su Tina Tišljar i Rea Rajčić.

Film je hrvatsko-katarska koprodukcija, uz podršku slovenske produkcijske kuće Pakt Media i koproducenata Diega Zanca i Ire Cecić.

Projekt su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski institut u Dohi, Kreativna Europa (Potprogram Media) i Hrvatska radiotelevizija. Razvijao se na radionici Ekran+ u organizaciji poljskog Studija Wajda, sudjelovao je i na radionici First Cut+ te je bio predstavljen na industrijskom programu When East Meets West u Trstu i na filmskom industrijskom događanju Qumra u Dohi.

Fotografije iz filma i biografiju redatelja možete pronaći i na ovoj poveznici.

Osim toga, u programu Special Screenings svjetsku premijeru imat će i dugometražni dokumentarni film ukrajinskog redatelja Oleha Sentsova, Real. Sensatov je bio uhićen u svibnju 2014. godine tijekom prosvjeda protiv ruske aneksije ukrajinskog poluotoka, te je u ruskom zatvoru proveo pet godina, a oslobođen je nakon pravne i lobističke akcije spašavanje koju su, između ostalih, provodile strukovne organizacije poput Europske filmske akademije. Sentsov se od 2022. nalazi na bojišnici u Ukrajini, a film Real donosi prave snimke jednog od ruskih napada na njegovu jedinicu.

Film je 2023. godine dobio potporu Europskog fonda solidarnosti za ukrajinski film (ESFUF). Hrvatski koproducenti filma su Boris Matić i Lana Matić za Propeler Film, a film je koproducirao i Mike Downey (Downey Ink.). Glavni producent je Denis Ivanov (AT Films LLC).

Karlovi Vari jedan su od najstarijih i najprestižnijih filmskih festivala u Europi na kojem se prikazuje više od 200 naslova. Članovi žirija Crystal Globe natjecanja su: američka producentica Christine Vachon, svjetski poznati australski glumac Geoffrey Rush, islandski scenarist Sjón, češka glumica Eliška Křenková te mađarski redatelj i skladatelj Gábor Reisz

Više o programu ovogodišnjeg izdanja možete pronaći na službenoj stranici

Zečji nasip @ Eastern Promises WIP

Projekt dugometražnog igranog filma Zečji nasip redateljice Čejen Černić Čanak i scenarista Tomislava Zajeca te producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama) predstavit će se u okviru industrijskog programa Eastern Promises, u sekciji Work in progress. 

Projekt će u Karlovim Varima predstaviti redateljica Čejen Černić Čanak i koproducentica filma, Marija Stojanović

Priča je to o zabranjenoj ljubavi, smještena u selo uz nabujale rijeke koje prijete poplavom. Slaven se vraća u mjesto zbog očeva pogreba i nehotično obnavlja ljubavnu vezu s prijateljem iz djetinjstva, sportašem Markom zbog kojeg ga je otac izbacio iz kuće.  

Projekt, prema scenariju Tomislava Zajeca, režira Čejen Černić Čanak. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Slaven Zečević, a scenografkinja je Tajana Čanić Stanković. Za kostimografiju je zadužena Selena Orb, za zvuk Julij Zornik, a za glazbu Domas Strupinskas. U filmu glume Lav Novosel, Andrija Žunac, Leon Grgić, Tanja Smoje, Alma Prica, Filip Šovagović i Franka Mikolaci. 

Zečji nasip nastaje pod okriljem produkcijske kuće Kinorama, uz koprodukciju kuća Tremora (Litva) i Perfo Production (Slovenija). Producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Aleš Pavlin, Ieva Norviliene i Marija Stojanović. Projekt su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Filmski centar Litve i Kreativna Europa (potprogram MEDIA).

Industrijski dani festivala u Karlovim Varima sastoje se od niza radionica, panela i prezentacija, a primarni fokus je na zemljama srednje i istočne Europe te Bliskog istoka. U sklopu programa Eastern Promises, 39 projekata igranih, dokumentarnih i serijskih djela u raznim fazama razvoja i proizvodnje predstavljaju se prodajnim agentima, producentima, programskim direktorima festivala i ostalim europskim i američkim donositeljima odluka. 

Sekcija Work in Progress predstavlja 12 projekata igranih i dokumentarnih filmova u raznim fazama postprodukcije, a nagrađeni projekti osvojit će novčane nagrade i pakete postprodukcijskih usluga. Projekti predstavljeni u ovoj sekciji često su odabrani za nadolazeće filmske festivale poput Sundancea, Toronta, Venecije, Rotterdama i Berlinalea. 

Naslovne fotografije: (kolaž) prizori iz filma Proslava i projekta Zečji nasip; prizor iz filma Proslava

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.