Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 5. Subversive Film Festival

Danas u 20 sati otvara se peto izdanje Subversive Film Festivala projekcijom ruskog distopijskog filma Meta. Tema ovogodišnjeg Subversivea je Budućnost Europe, a filmski dio festivala održat će se od 5. do 12. svibnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac.

Projekcijom ruskog distopijskog filma Meta (Mishen, 2011) danas počinje peti Subversive Film Festival. Njegovo ovogodišnje izdanje bavi se promišljanjem budućnosti Europe, a pod krovnim nazivom Europa Incognita predstavit će nekoliko filmskih sekcija koje tematiziraju probleme suvremenog europskog društva. Nove tendencije europskog filma prikazat će niz stilski i tematski intrigantnih filmova koji istražuju političke i vizualne krajolike suvremene Europe, Migracije će se pozabavit temom migracija i konstrukcijom identiteta dijaspore, dok će Selekcija filmova sa ženskog filmskog festivala Elles Tournent – Dames Draaien u Bruxellesu pokazati kako Europa izgleda iz ženske perspektive.

Filmski dio festivala sastoji se i od dva potprograma. 4. film pozabavit će se filmskim stvaralaštvom autohtonih zajednica širom svijeta koje povezuje sličan status u matičnim zemljama, ali i slični problemi ekonomske i političke prirode, dok će Nove estetike latinoameričkog filma prikazati neke od najvažnijih filmova nastalih u proteklih deset godina na području Latinske Amerike.

Filmski segment programa Subversive Festivala – Subversive Film Festival trajat će od 5. do 12. svibnja i održava se u kinima Europa i Tuškanac, nakon čega festival nastavlja u teorijskom smjeru. Od 13. do 19. svibnja održat će se konferencija pod nazivom Budućnost Europe, na kojoj će na predavanjima i panelima nastupiti cijeli niz renomiranih teoretičara i filozofa, kao što su Stéphane Hessel, Tariq Ali, Gianni Vattimo, Michael Hardt, Slavoj Žižek, Samir Amin, Gayatri Spivak i mnogi drugi.

Podsjetimo da je u sklopu velikog skupa koji je krajem ožujka održan u Bruxellesu u ime više od 40 organizacija, sindikata, nevladinih udruga i socijalnih pokreta iz 20 europskih država Subversive Festival uvršten u jednu od 5 najvažnijih ovogodišnjih mobilizacija, uz svibanjsku okupaciju Europske centralne banke u Frankfurtu te nove akcije i skupove u Grčkoj, Španjolskoj i Italiji.

Detaljnije informacije o filmskom i teorijskom programu potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.