Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 5. Noir Festival 

Sve posjetitelje Noir Festivala očekuje nekoliko vrlo zanimljivih predavanja i gostovanja, a ljubitelji filma doći će na svoje jer će se u sklopu festivala prikazivati francuski noir klasici Sur mes lèvres, Touchez pas au grisbi, Bob le flambeur i Quai des orfèvres

Peto izdanje Noir Festivala od 23. do 25. travnja održava se u zagrebačkoj galeriji Velvet, Francuskom paviljonu, Kinu Studentskog centra te u Kinu pod zvijezdama koje se ove godine smjestilo u dvorište SC-a. Ove godine u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj, organizirane su francuske večeri noira, te će se zagrebačkoj publici predstaviti Tonino Benacquista, cijenjeni pisac romana, novela, kazališnih predstava i scenarija za stripove i filmove čija je knjiga Malavita doživjela veliki globalni uspjeh.

Svoj roman Bog Vas mrzi u kojem na kvalitetan način spaja sve elemente klasičnog i dobro poznatog noir žanra predstavit će i pisac Velimir Grgić koji će na panel diskusiji objasniti i koji su razlozi buđenja balkanskog noira odnosno velikog povratka hrvatske kriminalističke književnosti na kulturnu scenu. Drugi dan festivala rezerviran je za druženje s direktorom najvećeg noir festivala Eddiem Mullerom te holivudskom divom Peggy Cummins što će ujedno biti i povod za prikazivanje filma Gun Crazy koji joj je donio veliku svjetsku slavu i u kojem upravo ona tumači glavnu ulogu.

Dio festivala kao i prošle godine bit će i Game Noir u kojem će svoje znanje o videoigrama i transmediji polaznicima radionica prenijeti dr. Jasmina Kallay - scenaristica, autorica i transmedijska kreatorica, Lovro Nola - direktor prvog hrvatskog centra za game dizajn MACHINA, te gost predavač Christian Fonnesbech, svojevrsni mag gejming industrije. Kao i prethodnih godina i ovogodišnje izdanje Noir festivala nudi pregršt sadržaja, odličnih filmova i zanimljivih tema, a ulaz na sva događanja je slobodan. 

Detalji i program festivala dostupni su na njegovoj službenoj stranici, a na ovoj poveznici možete prelistati novo izdanje Noir Timesa. 

Naslovne fotografije: vizual festivala; gosti festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.