Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 5. izdanje Međunarodnog festivala arheološkog filma Split

Međunarodni festival arheološkog filma Split  svečanim otvorenjem počinje u četvrtak u 18 sati, a 9. studenog završava proglašenjem najboljih festivalskih filmova i dodjelom nagrada. Peto izdanje MFAF-a donosi selekciju od 11 dokumentarnih filmova iz osam zemalja, od kojih će dva imati svoje svjetske premijere, uključujući hrvatski film Prapovijesna noć Venere i Marsa redatelja Darka Puharića.

Filmovi Međunarodnog festivala arheološkog filma Split prikazuju se na velikom filmskom platnu, a središnja izložbena muzejska dvorana s površinom od 1 000 m2 ispunjena srednjovjekovnim spomenicima i mnogobrojnom publikom postaje jedinstvena festivalska pozornica. 

U proteklih osam godina u sklopu festivalskog programa prikazano je ukupno 45 filmova koji su u Splitu imali svoje regionalne ili hrvatske premijere, a ne mogu se vidjeti u redovnoj distribuciji. MFAF je od svog prvog izdanja, 2010. godine član udruge FEDARCINE, koja dugi niz godina održava slične festivale u zemljama Europske unije. 

Ove godine, splitski festival ugostit će direktore čak četiri vodeća europska festivala arheološkog filma, okupljenih u FEDARCINE. Riječ je o Dariu di Blasiju, dugogodišnjem direktoru Rassegna del Rovereto, sadašnjem umjetničkom direktoru Arheološkog festivala u Firenci, Adrienu Berthou, predstavniku Festivala ICRONOS, Memi Spyratou, direktorici atenskog Festivala AGON i Marcu Azemi, direktoru Rencontres Archeologiques de la Narbonnaise. Treba spomenuti da je francuski ICRONOS uz atenski AGON, najstariji europski festival arheološkog filma s tridesetogodišnjom tradicijom održavanja. 

Jubilarnom izdanju splitskog filmskog festivala s osmogodišnjom tradicijom održavanja, Ministarstvo kulture RH dodijelilo je oznaku Europske kulturne baštine kojom se u čitavoj Europi tijekom 2018. obilježava kulturna raznolikost. 'Okrugli' broj izdanja splitskog festivala, povod je dolaska brojnih posebnih gostiju.

Uz već spomenute direktore vodećih europskih festivala arheološkog filma, petom MFAF-a prisustvovat će i brojni redatelji i članovi produkcije filmova u službenoj festivalskoj selekciji kao i dvojica stranih predavača, g. Gérard Sabatier iz Zavoda za istraživanje dvorca Versailles i g. Michel Huynh, glavni kustos Muzeja Cluny, obojica stručnjaci koji će obogatiti popratni program festivala i splitskoj publici predstaviti dvije vrlo različite ali podjednako aktualne teme iz područja očuvanja i prezentacije kulturne baštine. 

Peto izdanje MFAF-a donosi uzbudljivu selekciju od 11 dokumentarnih filmova iz osam zemalja – Armenije, Francuske, Hrvatske, Irana, Jordana, Poljske, Španjolske i Turske. 

Filmski program u četvrtak 8. studenoga otvorit će svjetska premijera francuskog filma Caveirac, ponovno pronađeni dvorac uz uvodnu riječ redatelja Henrija-Louisa Poiriera koji samo za ovu prigodu dolazi u Split. 

U petak posjetitelje u prvom dijelu programa očekuje i premijera hrvatskog filma Prapovijesna noć Venere i Marsa redatelja Darka Puharića koji donosi uzbudljivu priču o najstarijem datumu ljudske prapovijesti, zapisanom na poznatoj Vučedolskoj terini.  

Cjeloviti program možete pronaći u privitku s desne strane teksta. 

Stručni žiri u sastavu: Diana Nenadić (predsjednica žirija; filmska kritičarka, publicistkinja, Hrvatski filmski savez), Memi Spyratou (direktorica Festivala AGON), dr. sc. Ana Azinović Bebek (pomoćnica ravnateljice za arheološku baštinu, Hrvatski restauratorski zavod), dr. sc. Maja Petrinec (muzejska i znanstvena savjetnica, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika) i dr. sc. Marc Azéma (arheolog, redatelj, direktor Arheoloških susreta Narbonske Galije) dodijelit će nagrade za tri najbolja filma. Nagradu najboljem filmu dodijelit će i splitska publika.  

Svečano otvaranje Festivala zakazano je u četvrtak u 18 sati. Ulaz na projekcije je besplatan, a festival završava proglašenjem najboljih festivalskih filmova i dodjelom nagrada u petak 9. studenoga. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.