Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 46. međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma

U petak, 1. srpnja počinje 46. međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma u Češkoj u sklopu kojeg, u službenom natjecateljskom programu, sudjeluje hrvatski dokumentarno-igrani film Marijine redateljice i scenaristice Željke Sukove te dvije hrvatske manjinske koprodukcije, dugometražni igrani film Soba 304 redateljice Birgitte Staermose, nastao u koprodukciji Danske i Hrvatske, te dugometražni igrani film Belvedere Ahmeda Imamovića, nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Soba 304 sudjeluje u Službenoj konkurenciji te se natječe za prestižnu festivalsku nagradu Kristalni globus, a film je na rasporedu 7. i 8 srpnja, dok filmovi Marijine i Belvedere sudjeluju u natjecateljskom program East of the West u kojem se prikazuju i natječu filmovi iz srednje i istočne Europe kao i filmovi zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Marijine su na programu 4. i 5. srpnja, a belvedere 5. i 6. srpnja.

Dva hrvatska filma, dugometražni igrani film Noćni brodovi redatelja i scenarista Igora Mirkovića i Fleke redatelja i scenarista Alda Tardozzija izabrani su za program prezentacije Works in Progress 2011 koja će se održati 4. srpnja u sklopu festivala. Works in Progress je program jednodnevne prezentacije novih dugometražnih filmova iz srednje i istočne Europe čije se premijere očekuju nakon srpnja 2011, a namijenjen je međunarodnim distributerima, prodajnim agentima i koordinatorima festivalskih programa.

Međunarodni festival u Karlovym Varyma jedan je od najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjestotinjak najnovijih filmskih naslova. Festival godišnje prati preko 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta. 46. izdanje festivala traje do subote, 9. srpnja 2011.


Povodom sudjelovanja filmova Soba 304 i Marijine u konkurenciji festivala u Karlovym Varyma donosimo razgovore s redateljicama Birgitte Staermose i Željkom Sukovom.

Naslovne fotografije: prizor iz filma Soba 304 i Marijine

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.