Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 4. VAFI!

Od 25. do 28. travnja u Varaždinu se održava 4. VAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin. Festival počinje u četvrtak, u 18 sati u varaždinskom kinu Galerija uz program animiranih spotova i MTV-jevih trailera.

Nakon otvaranja, u 20 sati kreću i prve projekcije u kinu Galerija. U sat vremena prikazat će se 12 animiranih filmova u kategoriji SENIOR namijenjenih mladima. Radi se o kratkim filmovima animatora iz Slovenije, Poljske, Rusije, Španjolske, Finske, Rumunjske, Hrvatske i SAD-a.

Uz službene projekcije, VAFI donosi i animirane filmove za djecu, izložbe, predavanja i radionice, a najveći dio programa bit će posvećen upravo mladima, obzirom na to da je partner 4. VAFI festivala MTV Hrvatska. Cijeli program VAFI-ja dostupan je ovdje.

Animirani filmovi djece i mladih svih vrsta, dužina i nastanka natječu se za statuu VAFI u tri kategorije festivala: MINI - djeca do 10 godina, MIDI - djeca od 11 do 14 godina i MAXI - mladi od 15 do 18 godina. Kategorija SENIOR novost je ovogodišnjeg izdanja festivala, a namijenjena odraslim animatorima koji rade dječje filmove i za nju nisu predviđene nagrade. PLAVI VAFI nagrada je koju dodjeljuje Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF Hrvatska za film koji najvise promiče dječja prava.

Predsjednik žirija 4. VAFI-ja je egipatski animator i osnivač ASIFA-e (Međunarodna asocijacija animiranog filma) Afrike i arapskog svijeta Mohamed Ghazala, a članovi su  bosanskohercegovački ilustrator i animator Berin Tuzlić i zagrebački ilustrator i animator Zdenko Bašić.

Od četvrtka pa do nedjelje, za vrijeme trajanja festivala, u palači Herzer otvorena je i izložba dječjih radova 'Najbolje od djece' nastala na 3. bijenalu dječje umjetnosti Sharjah, a u Muzeju anđela prikazuje se Animated Memories AWG/ASIFA workshop group film.

Organizator festivala je Filmsko-kreativni studio VANIMA. Pokrovitelji su Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Varaždin i Turistička zajednica Grada Varaždina. Suorganizatori su: ASIFA Hrvatska, Hrvatski filmski savez (HFS) i Koncertni ured Varaždin, a partner je MTV Hrvatska.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.