Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 4. izdanje Avvantura Festivala Film Forum Zadar

4. izdanje Avvantura Festivala Film Forum Zadar održat će se od 24. do 31. kolovoza u Zadru. Program otvara Veliki meštar, novi film hongkoškog redatelja Wonga Kar-waija. Film se prikazuje u čast cijenjenog japanskog skladatelja Shigerua Umebayashija, koji je autor glazbe za film i član žirija ovogodišnjeg natjecateljskog programa. Na otvaranju će sudjelovati direktor festivala Sergej Stanojkovski, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar i veleposlanica Republike Austrije Andrea Ikić-Böhm. 

Avvantura Festival Film Forum Zadar u svojim programima prikazat će niz renomiranih naslova s međunarodnih festivala, a među njima i nekoliko zapaženih hrvatskih filmova. Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića bit će prikazana u glavnom programu, koji je ove godine orijentiran na europske koprodukcije, dok će U braku sa švicarcem Arsena Oremovića biti prikazan u natjecateljskom programu Prvog i drugog filma. Okupacija, 27. slika Pave Marinkovića prikazat će se u dokumentarnom programu. U natjecateljskom programu kratkometražnog filma bit će prikazani Teleport Zovko Predraga Ličine i Lilli na mjesecu redateljice Doroteje Vučić.

O najboljem će filmu iz glavnoga programa odlučivati žiri u sastavu nekoliko renomiranih filmskih profesionalaca, među kojima su Christian Jeune - voditelj filmskog odjela i zamjenik glavnog delegata Festivala u Cannesu, zatim kosovsko-albanska glumica Arta Dobroshi, poznata po glavnoj ulozi u filmu Lornina šutnja braće Dardenne, poljski redatelj  Krzysztof Zanussi, urednik 3. programa HRT-a Dean Šoša te Shigeru Umebayashi, cijenjeni japanski skladatelj poznat po glazbi za filmove Zhanga Yimoua (Kuća letećih bodeža, Prokletstvo krizantema) i Wonga Kar-waija (In the Mood for Love, 2046).


Judita Franković kao gđa Chan u In the Mood for Love, foto: Mare Milin


U Umebayashijevu čast organizirana je i posebna izložba ''In the Mood for Love'', u kojoj su fotografkinja Mare Milin i glumica Judita Franković rekreirale teksture, raspoloženja i melankoliju spomenutog filma i Umebayashijeve poznate skladbe koja se u njemu pojavljuje - Yumeyi's Theme. Otvaranje izložbe održat će se u nedjelju, 25. kolovoza u 21 sat u restoranu Kornat. Fotografije s izložbe u visokoj rezoluciji preuzmite na ovoj poveznici.

Judita Franković ove je godine i članica žirija u programu prvih i drugih filmova, a popis ostalih članova žirija potražite ovdje.

Na zadarskom Forumu izvan konkurencije bit će prikazan i Mali div redatelja Igora Goića, film snimljen na zadarskim lokacijama i sa zadarskom ekipom, čiji trailer možete pogledati ovdje.

Avvantura Festival Film Forum Zadar donosi i retrospektivu Roberta Bressona, a kako je ove godine zemlja partner Austrija, prikazat će se dva filma  Michaela Hanekea. U suradnji s Documentary Campusom organiziran je i industrijski sastanak na temu multiplatformskog pripovijedanja. Više informacija o festivalu saznajte na njegovim službenim stranicama.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.