Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 28. Hrvatski festival jednominutnih filmova

Hrvatski festival jednominutnih filmova održat će se od 29. srpnja do 1. kolovoza u Požegi. Na ovogodišnje izdanje prijavljeno je ukupno 437 filmova iz 40 zemalja svijeta, a 60 filmova odabrano je za službeni program festivala. 

S obzirom na opasnosti pandemije, broj popratnih festivalskih aktivnosti je ove godine smanjen, a sam festival će se održati bez nazočnosti gostiju i autora iz inozemstva.

O nagradama će odlučiti međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Nedžad Begović i Namik Kabil iz Bosne i Hercegovine te Velimir Grgić, Dario Lonjak i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske. Ove godine, filmašima se dodjeljuje Grand Prix, zlatna, srebrna i brončana plaketa, a zbog specifičnosti situacije neće se dodijeliti nagrada publike.

Selekciju svih 60 naslova možete pronaći ovdje, a detaljan raspored na ovoj poveznici

Hrvatski festival jednominutnih filmova najstarija je međunarodna filmska manifestacija utemeljena u Republici Hrvatskoj i održava se od 1993. godine. Na  dosadašnjih 28 festivala prijavljeno je oko 8000 filmova iz ukupno 91 zemlje svijeta, a jednominutne filmove festival je dosad predstavio i veleposlanicima pri UNESCO-u u Parizu, u više od 30 gradova u inozemstvu i 20 hrvatskih gradova.

Kroz 28 godina postojanja festival je okupio mnoge hrvatske, ali i strane poznate filmske redatelje, scenariste i scenografe poput Petra Krelje, Zorana Tadića, Krste Papića, Vedrana Šamanovića, Kristijana Milića, Rajka Grlića, Branka Ištvančića, Tanje Golić, Ognjena Sviličića, Nebojše Slijepčevića, Zvonimira Rumboldta, Nedžada Begovića, Ahmeda Imamovića, oskarovca Alana Starskog i brojne druge te teoretičare filma i profesore na uglednim akademijama diljem svijeta poput Ante Peterlića i Krešimira Mikića.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.