Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 25. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb

U utorak 9. lipnja počinje 25. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, koji će u kina Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol do 14. lipnja donijeti više od 300 kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova. Tematska okosnica ovogodišnjeg festivala je Alisa u zemlji čudesa Lewisa Carrolla, književni klasik objavljen prije 150 godina koji animatore inspirira i dan-danas. Publika će tako moći vidjeti Disneyjev dugometražni klasik Alisu u zemlji čudesa iz 1951. godine, ali i Alisu velikog češkog nadrealista Jana Švankmajera, kao i filmove iz dva intrigantna kratkometražna programa koji se adaptacijama Alise bave direktno ili indirektno, a dijelom ih čine 18+ filmovi koji nisu namijenjeni djeci.

Ove se godine na Animafest prijavilo 1605 filmova iz 77 zemalja, a za natjecateljske je programe odabrano 177 filmova koji su raspoređeni u natjecanje dugometražne animacije te u pet natjecateljskih kategorija kratkometražne animacije: natjecanje kratkometražnih, studentskih, namjenskih, filmova za djecu, te u novu natjecateljsku kategoriju hrvatskih filmova. Svi ovi programi donose raznovrsne filmove koji bi se, po riječima organizatora, uvjetno mogli podijeliti po četiri tematske linije. Bili bi to filmovi velikih autora, zatim filmovi koji sugeriraju dobro raspoloženje (tzv. feel-goodi), animirane inovacije i eksperimenti te društveno-politički filmovi. Brojni filmovi će na festivalu imati svjetske premijere, kao što su primjerice Lucy autora Everta de Beijera koji je na Animafestu već dvaput nagrađen, zatim Morsko dijete, Paradoks, Maslačak i drugi. Među naslovima se skrivaju i brojni koji su već osvojili nagrade na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, kao i kandidati za Oscara, kakav je primjerice film Pjesma mora autora Tomma Moorea, te filmovi velikih autora poput Riha Unta, Priita i Olge Pärn, Konstantina Bronzita, Paula Driessena, Billa Plymptona, Torill Kove itd.

U novoj natjecateljskoj kategoriji hrvatskih filmova bit će prikazano 17 kratkometražnih naslova: Wiener Blut Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, Levitacija Marka Meštrovića, estonsko-hrvatsko-danska koprodukcija Život s Herman H. Rottom autorice Chintis Lundgren, Wash your hands first Josipa Žuvana, A i majmuni umiru Anje Sušanj, Arkadijska febra Tee Stražičić, The vast landscape - Porcelain stories Lee Vidaković, Slatki snovi Dinka Kumanovića, Zašto su došli vlakom Joška Marušića, Vučje igre Jelene Oroz, Suša Sare Divjak, Probudi me Dee Jagić, Ježeva škola Ivane Guljašević, Untill the breath of air Maka Tadića, Razgovor Ane Horvat, Tajni laboratorij Nikole Tesle Bruna Razuma i Čoban Matije Pisačića. U velikom natjecanju dugometražnih filmova bit će prikazan i domaći dugometražni filmski eksperiment – Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji hrvatskih autora Tomislava Babića i Dalibora Barića, koji su se poslužili računalnom obradom filma i fotografije kako bi dojmljivim vizualnim kolažem prikazali pseudožanrovsku priču o subjektivnom, unutarnjem doživljaju svijeta. 

O najuspješnijim filmovima iz natjecateljskih programa ove će godine odlučivati međunarodni žiriji. U žiriju za kratkometražni film uz oskarovca Chrisa Landretha (Oscar za film Ryan iz 2004.) nalaze se osnivačica i direktorica Britanske nagrade za animaciju Jayne Pilling, zatim hrvatski animator Veljko Popović, lanjska osvajačica Grand Prixa Korejka Yumi Joung te britanska filmska i kazališna kritičarka Leslie Felperin. U žiriju za dugometražni i hrvatski film bit će Jung Henin, dobitnik Animafestova Grand Prixa i Nagrade publike 2013., zatim hrvatski producent Siniša Juričić te osnivač i ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma Anim'est iz Rumunjske Mihai Mitrică. O najboljem studentskom i namjenskom filmu odlučivat će grčki novinar i urednik internetskog magazina Zippy Frames Vassilis Kroustalis, nezavisna kustosica i likovna kritičarka Branka Benčić te animator Max Hattler, također i jedan od izlagača na medijskoj fasadi u sklopu programa Animation goes MSU! 

I ove godine Animafest donosi brojne nenatjecateljske programe, poput programa za djecu i mlade, već spomenute programe filmova na temu Alise u zemlji čudesa te posebne programe koji donose uvid u austrijske animacijske eksperimente, od radova pionira austrijske nezavisne animacije do najaktualnijih radova. Tradicionalno će biti prikazani i filmovi koji su konkurirali za nagradu Cartoon d’Or 2014., strukovnu nagradu za najbolji europski kratki animirani film godine, kao i najzanimljivije animirane glazbene spotove u programu Kino za uši. Program Majstori animacije donosi filmove Michela Ocelota, francuskog velikana animiranog filma koji će na dan otvorenja festivala primiti Animafestovu Nagradu za životno djelo, kao i sedam filmova Zlatka Boureka nastalih 60-ih i 70-ih godine. Poseban fokus u programu Hrvatski animirani film selektor Borivoj Dovniković Bordo stavio je na uzbudljive 1966. i 1967. godine, dok se u programu 3x3 predstavljaju veteran stop-animacije Riho Unt iz Estonije, zatim 'neokrunjena kraljica' indie animacije Signe Baumane iz New Yorka/Latvije te Francuz Calvin Antoine Blandin.
 
U sklopu programa Animafest Pro, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Akademijom likovnih umjetnosti i Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA, ponovno će biti organiziran game jam, odnosno radionica izrade računalnih videoigara pod mentorstvom Švicarca Maria von Rickenbacha, koji će održati i predavanje o iskustvima pri radu vizualno eksperimentalnih igara. Osim njega, predavanje o interaktivnoj animaciji u funkciji videoigara održat će i Lovro Nola iz škole za game-dizajn Machina, Davor Hunski iz developerskog tima Croteam te Ante Vrdelja iz Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara (CGDA). Tu je i međunarodni znanstveni simpozij Animafest Scanner II, koji će se održati 10. i 11. lipnja u prostorima Školske knjige (Masarykova ulica 28), i u svom će drugom izdanju nastojati predstaviti najnovija saznanja iz područja animacijskih studija te stvoriti sinergiju teorijskog i praktičnog diskursa. Glavni je ovogodišnji govornik Giannalberto Bendazzi, poznati povjesničar filma, autor i profesor, te dobitnik prve Animafestove nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije. Pored njega, na Simpoziju će izlagati 20-ak renomiranih svjetskih teoretičara iz europskih zemalja, SAD-a, Kanade, Kine te Australije.

Popratna festivalska događanja donose izložbu crteža, slikovnice i filma lanjske dobitnice Grand Prixa i članice ovogodišnjeg žirija Yumi Joung, koja će se održati u ULUPUH-ovoj galeriji. Animator Thomas Johnson priprema animirani duracijski interaktivni performans Portret, dok će francuski digital-pop–duo Gangpol & Mit zaključiti ovogodišnji koncertni program nastupom u klubu VIP. 

Partneri festivala su Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, a pokrovitelj studentskog programa je Urbanka Erste banke. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.