Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 23. Splitski filmski festival

Splitski filmski festival počinje danas, 4. i trajat će sve do petka 12. listopada. Na rasporedu su sjajni filmovi, redom hrvatske premijere, kojih neće biti u distribuciji, a gledaju se u kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata. Osim filmova, na festival stižu i zanimljivi gosti, uglavnom autori i producenti. 

Iz Indije dolazi Sweta Chhabria, producentica indijske filmske industrije Mumbai, koja će predstaviti film Tikli and Laxmi Bomb. Ivan Lopez i Pablo Espanja, redateljski dvojac pod imenom Democracia predstavit će svoj film Order, a njihov kolega Jorge López Navarrete dugometražni film bez dijaloga Rough Remote Rumble

Od redatelja kratkometražnih filmova festival će posjetiti Kanađanin David N. Bernatchez, Diego Fandos, Španjolac koji živi u Češkoj, Nijemac Thomas Schön, poljski redatelj Jacek Jędrzejczak i njegova producentica Regina Kotarba, te Lisa Roling redateljica iz Njemačke.

Ruski redatelj VR filmova Stanislav Shelestov stići će u Split s producenticom Alexandrom Tomilinom kao dio projekta usmjerenog  na povećanje društvene svijesti i empatije.

U programu Hrvatski dugometražni film koredatelj Marko Šantić predstavlja dugometražni film Lada Kamenski o propasti krojačkih poduzeća u regiji, dok Vladislav Knežević kratkometražnim filmom Završni krug postavlja krajnje reduciranu pokretljivost i napetost fizičkog tijela u napušteni proizvodni pogon. Daria Keršić s prvim kratkometražnim igranim filmom kojeg režirala i producirala predstavit će se kroz program kratkog hrvatskog filma kao i Dinko Draganovic, redatelj filma Royalblau, kojima se pridružuje splitski autor Slobodan Tomić filmom Performans.

Španjolac Andres Goteria, lanjski dobitnik Grand Prixa na Splitskom festivalu jedan je od članova žirija konkurencije dugometražnih filmova, kao i autorica programa Razumijevanje filma i Oštrenje pogleda, Maja Kranjc iz Ljubljane. Pridružuje im se filmski redatelj i ravnatelj Multimedijalnog kulturnog centra Split Joško Jerončić. U žiriju za kratkometražni film sjedi Jan Soldat, redatelj dokumentarnih filmova, koji kako veli, nisu seksualni, već istražuju odnos osobe i tijela; Toni Meštrović koji istražuje u videu, zvuku i video/zvučnim instalacijama osobnu percepciju mora i otoka uz koji je odrastao te producentica i voditeljica ljubljanskog produkcijskog studija Marina Gumzi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.