Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 21. izdanje Splitskog filmskog festivala – Međunarodnog festivala novog filma

Od 10. do 18. rujna održava se 21. izdanje Splitskog filmskog festivala – Međunarodnog festivala novog filma, čiji je program ove godine podijeljen na osam segmenata: Konkurencija dugometražni, Konkurencija kratkometražni, Forum, Odrazi/Reflections, Libido, Frame Extended,  Hrvatski film (dugi i kratki metar) i Posebni program. Službeni program bit će obogaćen prezentacijama i predavanjima koji će se posebno fokusirati na temu ovogodišnjeg izdanja festivala – samovažnost (blagoslov ili prokletstvo). 

Središnji dio programa čini konkurencija osam raznovrsnih dugometražnih filmova, mladih filmaša i filmskih virtuoza, koji nisu distribuirani u Hrvatskoj. Ovogodišnja selekcija je naglasak postavila na filmove koji se bave samovažnosti, pri čemu se izdvajaju naslovi Usporedni pravci spajaju se u beskonačnosti (Parallel Lines meet at Infinity) ruske redateljice Lika Alekseeva, Isola redateljice Fabianny Dechamps i Smac redatelja Eliasa Demetrioua.  

U okviru konkurencije kratkometražnih filmova bit će prikazano 45 filmova podijeljenih u šest programa u trajanju do 90 minuta. Među njima je i hrvatska manjinska koprodukcija, animirani film Vlak u režiji Oliviera Chabaliera, nastao u koprodukciji sa zagrebačkim Bonobostudiom.

Program Hrvatski film predstavlja selekciju kratkometražnih filmova: Grad duhova redatelja Marka Dješke, Prvi udah redateljice Mirande Herceg, Sve, još uvijek, u orbiti u režiji Dane Komljena i Jamesa Lattimera, Igra malog tigra redateljice Jasne Nanut, Stakleni čovjek redatelja Danijela Šuljića, Machinae novae 002 redatelja Darka Vidačkovića te Dota redateljice Petre Zlonoge. U progamu dugometražnih filmova prikazuju se dokumentarni naslovi Pomutnje redateljice Lane Kosovac, Dum spiro spero u režiji Pere Kvesića te Iza lica zrcala redateljice Katarine Zrinke Matijević.

Festival je pripremio i niz predavanja. Američka filmska kritičarka Miriam Bale koja piše filmske kritike za The New York Times, The New York Daily News i The Hollywood Reporter, kao i za časopise Film Comment, Sight and Sound i Filmmaker, održat će predavanje 'Autorski film: Od kakve je koristi redatelju?' te iznijeti pojedine negativne učinke autorskog pristupa kinematografiji koji je svjesno usredotočen na samog redatelja. Nezavisni filmaš i član žirija Bernd Schoch održat će predavanje pod naslovom 'You ain´t heard nothing yet' gdje će obratiti pažnju na vizualne i narativne strategije u glazbenim dokumentarcima prikazujući isječke iz povijesti kinematografije i nekih vlastitih uradaka, te se usredotočiti na pitanje kako se slika prevodi u zvuk i obratno. Pisac i član žirija Bekim Serjanović će pak održati predavanje 'Čovjek od riječi ili zašto ne znam snimiti film'.

Posebnu nagradu festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika dobit će Albert Serra, redatelj koji je na Splitskom filmskom festivalu dobio Grand Prix za svoj film Pjev ptica.     

Žiri dugometražne konkurencije čine filmski kritičar Marko Njegić, redatelj i scenarist Jan Schomburg i pisac Bekim Serjanović, dok u žiriju kratkometražne konkurencije sjede umjetnik Hugo Engelbrecht, redatelj Ivan Perić i nezavisni filmaš Bernd Schoch

Splitski filmski festival ove godine osim na već poznatim lokacijama Kina Karaman, Kinoteke Zlatna vrata i ljetnog kina Bačvice, održat će projekcije i u Zatvoru u Splitu, i to u srijedu i četvrtak 14. i 15. rujna. Na ovaj način festival želi poručiti da je kultura pravo sviju i da bi trebala biti dostupna svakome, pogotovo onima koji su udaljeni od kulturnih zbivanja. Projekcije u Zatvoru odobrilo je Ministarstvo pravosuđa.

Sve dodatne informacije o programu dostupne su na stranici festivala.

Naslovna fotografija: Vlak

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.