Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 19. izdanje Međunarodnog festivala novog filma / Splitskog filmskog festivala

U subotu 13. rujna u Splitu počinje 19. izdanje Međunarodnog festivala novog filma / Splitskog filmskog festivala, na kojem će u tjedan dana biti predstavljen izbor iz recentne svjetske produkcije kreativnih, eksperimentalnih, radikalnih i subverzivnih ostvarenja u području filma, videa i novih medija.

Program 19. izdanja podijeljen je na šest sekcija: dugometražnu i kratkometražnu konkurenciju; programe Forum 3 o životu u zemljama Trećeg svijeta; Gender, koji preispituje rodni identitet, Odrazi / Reflections, koji prikazuje život i rad redatelja i umjetnika te Posebni program koji se ove godine bavi temom „Nadzor i kako ga izbjeći (kako se zaštititi)”.

U konkurenciji dugometražnih natječe se osam filmova, među njima pobjednik Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu Nešto mora puknuti (Something must break) Estera Martina Bergsmarka, zatim Atlas poznatog fotografa Antoina d’Agate, Moje slijepo srce (My blind heart) austrijskog redatelja i glazbenika Petera Brunnera, Žena i rat (A Woman and War) japanskog redatelja Junichija Inoue, Melaza kubanskog redatelja Carlosa Lechuga, Kako nestati u potpunosti (How to disappear completely) nagrađivanog filipinskog redatelja Raye Martina, Otok kukuruza (Corn Island) Georga Ovashvilija te Unutarnji neprijatelj (The Enemy Within) Yorgosa Tsemberopoulosa.

U okviru konkurencije kratkometražnih filmova bit će prikazano 38 naslova, a među njima su i dva hrvatska – Film u filmu Petra Fradelića i Binary Pitch Vladislava Kneževića.

Hrvatski filmovi bit će zastupljeni i u sklopu Posebnog programa, gdje će biti prikazana tri diplomska filma studenata Umjetničke akademije u Splitu: Mreža solidarnosti Gilda Bavčevića, Sveci Ivana Perića i Pinokio Tome Šimundže, pobjednik lanjske Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.

U sekciji Odrazi / Reflections publika će vidjeti filmove o kultnim redateljima čiji je rad obilježio 20. stoljeće: Rohmer u Parizu (Rohmer in Paris) Richarda Miseka, Travelling at Night with Jim Jarmusch Lee Rinaldi i Istintobrass Massimiliana Zanina (o redatelju Tintu Brassu).

Otvaranje festivala je u kinu Central, a projekcije će se održavati popodnevnim i večernjim satima u kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata. Više informacija o filmovima i projekcijama potražite na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: logo i plakat festivala; Istintobrass; Travelling at Night with Jim Jarmusch

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.