Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 18. Liburnia Film Festival 

U ponedjeljak, 24. kolovoza, svjetskom premijerom filma Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu Tomislava Jelinčića, 18. Liburnia Film Festival službeno će otvoriti svoja vrata. Festival traje do 28. kolovoza, a održava se na maloj Ljetnoj pozornici i Vili Antonio u Opatiji. 

Svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru ove će godine imati čak 15 naslova, od njih ukupno 33 (od kojih je 21 u konkurenciji). Neki od filmova koji će imati svoje premijere su 5.4 Lucije Ane Ilijić (samostalna produkcija), Bez lica Davida Lušičića (ADU/Zebra), Doktorice, pem v' grobeka Nikoline Barić (samostalna produkcija), Kaj to ja radim Maria Papića (Renko), Odjeci Mateja Đuzela (Adria Visio / Flip Clip), Ono drugo selo Jadrana Bobana (Fade In), Starac i roda Tomislava Jelinčića i Alana Stankovića (Antitalent/Tramal Films/Transmedia Production; Hrvatska/Slovenija/Italija), Užarska radionica Ivana Delimara Vlaste Delimar (Domino) i Zašto mama vazda plače? Karmen Obrdalj (Akademija umjetnosti Banja Luka/samostalna produkcija; BiH/Hrvatska).

U konkurenciji za nagradu za najbolji film festivala po ocjeni žirija, najbolji film po izboru publike, najbolji regionalni film (autori ili produkcije iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije) te stručne nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju i dizajn zvuka, ove će se godine natjecati još i Catamine Sunčice Ane Veldić i Vedrana Husremovića (Kinoklub Zagreb), Ivanova igra Tomislava Žaje (Gral Film), Jabuka, tri dvopeka, jogurt Anite Čeko (Kinoklub Zagreb), Još uvijek ne znam Bele Bračko Milešević (Blank), Moj svemir Yuliye Molina (ADU), Mila Karla Voriha (ADU), Porvenir Renate Poljak (REA), Posljednja kino predstava Jasmine Beširević (ADU), Prazni sati Mate Ugrina (Berlin Academy of Arts/Dinaridi Film; Njemačka/Hrvatska), Program tvog kompjutera Inese Antić (Infinum), U ime Republike Hrvatske Gorana Devića (15. umjetnost) i Za let si dušo sigurna Ante Mitrovića (ADU). Bez obzira na "neobičnu" godinu, na natječaj za prijave filmova pristiglo ih je oko 90, među kojima i dosad svakako najveći broj njih (više od 10) s područja Primorsko-goranske županije. 

Direktor i selektor festivala Oliver Sertić u konkurenciju je odabrao popriličan broj filmova mlađih autorica i autora, koji često "klize" prema eksperimentalnom filmu i filmskom eseju, a na "malu Ljetnu" se, na radost festivala, vraćaju i LFF-ovoj publici poznate autorice i autore, od kojih neki i višestruki laureati, kao što su Goran Dević, Tomislav Žaja, Jadran Boban, Renata Poljak ili David Lušičić.

Najveća je ovogodišnja novost spoj Liburnia Film Festivala s programom Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture i poseban međunarodni program naslovljen Stanje pripravnosti, koji uključuje šest međunarodnih dokumentarnih filmova. Riječ je o vrsnim dokumentarističkim ostvarenjima koja bilježe ekstreme naše političke sadašnjosti, neovisno događaju li se oni u "starim" demokracijama, Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, ili na "problematičnom istoku", u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj.

Stanje pripravnosti će, osim razgovora s redateljima, uživo ili video pozivom, uključivati i masterclass predavanje te okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima koji za cilj imaju urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti. Na tragu teme filmskog programa Stanje pripravnosti te reflektirajući prekinutost i neizvjesnost 2020. godine, nalazi se i ovogodišnji LFF-ov vizual, čiji je autor Bernard Blašković iz Studija Pixel, koji na pola ispresijeca crna boja koja nečitkim i prekinutim čini i samo ime festivala.

Najavljene su i LFF-ove radionice u izvedbi partnera festivala Prvi put snimam u produkciji Filmaktiva za filmske entuzijaste i početnike, Filmska početnica u produkciji partnera festivala Restarta, te tradicionalna Pića s autorima, Q&A razgovore s gostima festivala svakog popodneva.

Posljednjeg dana festivala prikazuju se filmovi Mađarska 2018. i Dnevnik Diane Budisavljević između čijih će projekcija biti poznato tko su laureati 18. LFF-a. Autorica Dnevnika, Dana Budisavljević posljednjeg dana festivala također će održati i case study

Posjetitelji ulaznice mogu kupiti online, putem sustava Moje karte.

18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, RIJEKA 2020, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada "Kultura nova".

Sve ostale detalje te detaljan raspored projekcija i događanja potražite na službenim stranicama LFF-a

Naslovna fotografija: konferencija za medije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.