Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 17. Subversive Film Festival

Prošlogodišnji dobitnik Zlatnog leoparda Kritična zona iranskog redatelja Alija Ahmadzadeha otvorit će 17. Subversive Film Festival u ponedjeljak, 20. svibnja u kinu Kinoteka s početkom u 20 sati. Festival traje do 8. lipnja. 

Uz četrdeset naslova, 17. izdanje Subversive Film Festivala održat će se od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC, a ovogodišnjiprogram predvode novi filmovi renomiranih autorskih imena: Alice Rohrwacher (Himera), Mladen Đorđević (Radnička klasa ide u pakao), Bertrand Bonello (Zvijer), Hong Sang-soo (Putničke potrebe), Rose Glass (Ljubav i krvoproliće), Raúl Ruiz (Socijalistički realizam), Victor Erice (Zatvori oči).

Prošlogodišnji dobitnik Zlatnog leoparda Kritična zona iranskog redatelja Alija Ahmadzadeha otvorit će  festival u ponedjeljak, 20. svibnja u kinu Kinoteka s početkom u 20 sati. Ovaj nadrealni film ceste snimljen je u tajnosti i zabranjen za prikazivanje, a prema riječima redatelja: "Snimanje ovog filma za nas je bio čin prkosa i pobune. Njegovo prikazivanje ostatku svijeta naša je pobjeda." Iranski filmski disident gost je ovogodišnjeg SFF-a, a nakon projekcije održat će se Q&A s redateljem.

S Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu stiže zapaženi filmski debi 78 dana srpske redateljice Emilije Gašić. Tu je i dobitnik prestižne nagrade Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu i dvostruki pobjednik Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu – mađarsko-slovačka drama Sve jasno Gábora Reisza. Dva nagrađivana ostvarenja s filmskog festivala u Cannesu – revizionistički vestern Doseljenici Felipea GálvezaHir ruskog redatelja Ilje Povolockog - te poslastica za ljubitelje američkog indie filma sa Sundancea – Mješanac Vuka Lungulov-Klotza.

Pobjednici CHP:DOX-a, Thessalonikija, BFI London Film Festivala i Beldocsa u dokumentarnoj selekciji
 
S temom sjevernoirskog sukoba, dokumentarnu konkurenciju predvodi film Alessandre Celesije Stanari, pobjednik prestižnog festivala CPH:DOX. Japanska novinarka Shiori Ito u filmu Crna kutija: Dnevnici hrabro secira seksualno zlostavljanje od strane visokopozicioniranog kolege i dokumentira svoju borbu protiv zastarjelog japanskog pravosudnog i društvenog sustava, Zbogom, Tiberijado dobitnik je prestižne nagrade Grierson i donosi priču o četiri generacije palestinskih žena u egzilu u čijem je središtu slavna glumica Hiam Abbas (serija Nasljeđe). U dobitniku Thessalonikija Moj ukradeni planet redateljica Farahnaz Sharifi kupuje sjećanja nepoznatih ljudi na napuštenim Super 8 filmovima i bilježi vlastita kako bi stvorila alternativnu povijest Irana, a s Berlinalea stiže najnoviji film renomirane austrijske dokumentaristice Ruth Beckermann Favoriten. Jazz i dekolonizacija isprepleteni su u zaboravljenoj epizodi Hladnog rata Soundtrack za državni udar, remek-djelu belgijskog redatelja Johana Grimonpreza, koje je nagrađeno Specijalnom nagradom žirija za umjetničku inovaciju na ovogodišnjem Sundanceu. 

Izvan konkurencije nalaze se tri intrigantna biografska dokumentarca. Teaches of Peaches dokumentira turneju i dvadesetogodišnju karijeru kraljice electroclasha, glazbene, feminističke i kvir ikone Peaches, Preobrazba Édouarda Louisa ogoljuje intimu angažiranog francuskog pisca Édouarda Louisa, dok Zemlja za nas hrvatske autorice Karle Crnčević donosi priču o „Bračkim vješticama“. 
 
Popratni program: SUBVERSIVE FILM PALESTINA 
 
Program SUBVERSIVE FILM PALESTINA posvećen je kolektivu Subversive Film, baziranom između Brisela i Ramallaha, koji istražuje militantne filmske prakse u Palestini i šire te promišlja film kao gestu solidarnosti. U srijedu, 22. svibnja član kolektiva Mohanad Yaqubi u suorganizaciji Restarta i Subversive Festivala održat će masterclass pod naslovom Arhivističke prakse otpora u kojem će se reflektirati na dugotrajne i aktualne projekte kolektiva. U okviru programa bit će prikazana dva Yaqubijeva filma: R21: Obnavljanje solidarnosti,  refleksiju na zbirku od 20 filmova Tokyo Reels koje je sačuvao japanski pokret solidarnosti s palestinskim narodom, te Izvan kadra: Revolucija do pobjede meditaciju o borbi palestinskog naroda da proizvede sliku i samoreprezentaciju prema vlastitim uvjetima.

Sve detalje pronađite na službenoj stranici Subversive Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.