Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 17. Sarajevo Film Festival

U petak, 22. srpnja 2011. počinje 17. izdanje najvećeg filmskog festivala u regiji, Sarajevo Film Festivala na kojem će u sklopu natjecateljskih programa biti prikazano sedam hrvatskih filmova. Također, u popratnom programu bit će predstavljeno nekoliko hrvatskih manjinskih koprodukcija.

Jedan hrvatski filmski projekt sudjeluje u sklopu koprodukcijskog sajma Cinelink, a hrvatski dokumentarci u postprodukciji predstavit će se u sklopu Docu Rough Cut Boutiquea. Hrvatski filmaši i ove godine sudjeluju na 5. Sarajevo Talent Campusu te radionici Sarajevo grad filma 2011.

Međunarodnu premijeru u Natjecateljskom programu igranog filma u Sarajevu tako će imati Fleke (2011.) scenarista i redatelja Alda Tardozzija koji je hrvatsku premijeru imao na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli. Četiri filma bit će predstavljena u sklopu Natjecateljskom programu dokumentarnog filma. Riječ je o filmovima Ratni reporter (2011.) Silvestra Kolbasa, Razorubičenje (2010.) Domagoja Matizovića, dokumentarno-eksperimentalni film Prolaz za van (2010.) u režiji Vedrana Šamanovića koji će u Sarajevu doživjeti međunarodne premijere, a svjetsku premijeru imat će Zemlja znanja (2011.) Saše Bana. U Natjecateljskom programu kratkometražnog filma sudjeluju igrani film Mezanin (2011.) Dalibora Matanića i animirani Dove sei amor mio (2011.) Veljka Popovića.

U programu BH film prikazat će se dokumentarni film Selo bez žena (2010.) Srđana Šarenca te tri hrvatske manjinske koprodukcije, dugometražni igrani filmovi Belvedere (2010.) Ahmeda imamovića, Ostavljeni (2010.) Adisa Bakrača i Neprijatelj (2010.) Dejana Zečevića.

Na 5. Sarajevo Talent Campusu, platformi za edukaciju mladih filmskih profesionalaca, od 24. do 30. srpnja 2011. sudjelovat će 65 polaznika iz 13 zemalja jugoistočne Europe, a među njima i 6 polaznika iz Hrvatske. Na ovogodišnjem Campusu sudjelovat će dvije glumice - Anica Kovačević i Kristina Krepela, redatelj Igor Bezinović, producentica Ivana Šimić te scenaristi Stipe Karabatić i Srđan Laterza. Ova zanimljiva platforma za edukaciju mladih filmskih profesionalaca, postala je najprestižniji trening događaj u regiji.

Koprodukcijski sajam CineLink, koji se također održava u sklopu festivala, pruža priliku profesionalcima iz regionalne filmske industrije, a posebno mladim filmskim autorima i producentima, da svoje najnovije projekte u razvoju, kao i filmove koji su još u fazi snimanja predstave stranim distributerima, televizijskim kućama i festivalima. Od hrvatskih projekata na CineLinku će se ove godine predstaviti A Happy Man, dugometražni igrani film redatelja i scenarista Davora Kanjira i u produkciji Grupa 7 (producent Saša Bijelić).

Dva hrvatska dokumentarna filma u postprodukciji predstavit će se u sklopu Docu Rough Cut Boutiquea, a radi se o filmovima Posljednja ambulatna kola Sofije u režiji Iliana Meteva i u produkciji Nukleus filma te Veliko spremanje redateljice Dane Budisavljević i u produkciji Hulahopa.

Također, u sklopu radionice Sarajevo grad filma 2011. sudjeluje producentica Davorka Begović, a glumac Marko Cindrić tumači glavnu ulogu u bosanskohercegovačkom filmu Scene sa ženama (2011.) Nikole Ljuca realiziran u sklopu Sarajevo grad filma 2011, a koji će bit prikazan na Festivalu. Projekt Sarajevo grad filma pokrenut je 2008. godine s ciljem da se ohrabri i potakne mlade filmske redatelje iz jugoistočne Europe da sa svojim kolegama scenaristima, producentima i glumcima (sudionicima Sarajevo Talent Campusa) realiziraju zajedničke projekte.

17. Sarajevo Film Festival traje do 30. srpnja 2011.

Naslovna fotografija: prizor iz filma Fleke

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.