Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 16. Mediteran Film Festival

Od 26. do 29. kolovoza u Širokom Brijegu bit će održan 16. Mediteran Film Festival – jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji. U natjecateljskim i off programima prikazat će se šest domaćih naslova: dokumentarni filmovi Potrošeni, Veruda – film o Bojanu, Riba ribi grize rep i Neukrotivi kardinal te animirani filmovi Slatki snovi i Zašto su došli vlakom

S rekordnim brojem prijava, od 430 pristiglih filmova, selektor festivala Damir Čučić izabrao je 17 filmskih ostvarenja, deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno sedam filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta. 

Svečano otvaranje 16. MFF–a pripalo je dokumentarcu iz konkurencije dugih, španjolskom filmu Kreator džungle Jorida Morata. Uz ovaj, u istoj će se konkurenciji prikazati i Potrošeni redatelja Boruta Šeparovića. Protagonisti filma su osobe starije od 55 godina koje pratimo od javnog poziva Montažstroja, preko audicije, do stvaranja kazališne predstave i dokumentarnog filma.

Prvog festivalskog dana bit će prikazana još tri dokumentarca iz konkurencije kratkometražnog filma. U istoj konkurenciji su i dva domaća ostvarenja: Veruda – film o Bojanu u režiji Igora Bezinovića koji govori o dvadesetčetverogodišnjem Bojanu, koji je četiri i pol godine svog života proveo u zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetincu, Puli, Zagrebu i Rijeci i Riba ribi grize rep u režiji Nevena Hitreca

Off program animiranih filmova donosi dva hrvatska filma; Slatki snovi Dinka Kumanovića – urnebesnu romantičnu komediju u duhu nijemih filmova, koja prikazuje slučajan susret kućnog hrčka i para vjeverica koji ih poput sudbine vodi k ispunjenju snova te Zašto su došli vlakom Joška MarušićaU off programu pod nazivom Domaći autori prikazat će se i dokumentarni film Neukrotivi kardinal u režiji Mirele i Ivana Cigića. 

O najboljima odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 29. kolovoza u dvorani kina Borak izabrati pobjednike 16. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor i  drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasovanjem dodjeljuje publika. 

Film zatvaranja, iz off programa, bit će Oscarom nagrađeni dokumentarni hit Citizenfour, redateljice Laure Poitras, koji neće samo prikazati kakvu opasnost predstavlja narušavanje prava na privatnost od strane vlade, već će gledatelje natjerati i da je osjete. Na ceremoniji zatvaranja prikazat će se i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson i Tylera Gundersona u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, šest mladih filmaša učenika, iz Amerike. 

Uz velik broj filmova, neizostavni dio Mediteranskog  festivala, uz opuštenu atmosferu i dobru zabavu, su i filmski kvizovi, radionice, bogate nagrade i partiji. 

Više informacija o programu 16. Mediteran Film Festivalu potražite na službenim web i Facebook stranicama. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova Potrošeni, Veruda – film o Bojanu i Riba ribi grize rep 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.