Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 14. Tabor Film Festival 

Dvorac Veliki Tabor po četrnaesti puta postaje okupljalištem zaljubljenika u film, te ove godine otvara svoja vrata od 7. do 10. srpnja 2016. svima koji na najbolji mogući način žele započeti dugo toplo ljeto. Tako se u međunarodnoj konkurenciji gleda dvadesetak regionalnih i hrvatskih premijera, a dva filma u domaćoj konkurenciji na ovogodišnjem Taboru imaju svoju svjetsku premijeru. 

Između više od 1.000 filmova selektori 14. Tabor film festivala Ivan Ramljak, Ana Abramović,Iva Rosandić i Davor Kanjir odabrali su domaće i strane naslove koji će zasigurno zadovoljiti i najzahtjevnije filmoljupce; u domaći natjecateljski program izabrano je 17 žanrovski raznovrsnih filmova, među kojima će dva imati svoju svjetsku premijeru. Tako će taborska publika prva imati prilike vidjeti film Mjesta u blizini redatelja Mate Ugrina. Ovaj igrani film, nastao u hrvatsko-njemačkoj koprodukciji, govori o trojici dječaka koji bezbrižno provode posljednje dane ljeta, družeći se na mjestima poput jezera, kolibe ili napuštene plesne dvorane, sve dok kraj ljeta ne stigne prije no što su očekivali. Posjetitelji će premijerno gledati i eksperimentalno-dokumentarni film Tome Zidića Gonič, portret vizualne umjetnice i performerice Andree Knezović, kojim ovaj autor nastoji istražiti i temu kreativnog stvaralačkog procesa, te pružiti uvid u njezin intimni svijet obilježen odlučnošću, strahom i strašću.

Pored ovih naslova, program domaćih filmova donosi niz sjajnih autora, među kojima su neki već dobro znani publici festivala. Domaći filmski naslovi podijeljeni su u tri cjelovečernja programa, pa se tako u programu 'O muškarcima i ženama' gledaju i film Dota Petre ZlonogePriče iz bijele sobe Silve ĆapinBelladonna Dubravke Turić te Planemo Veljka Popovića. Program 'Kroz pustinju i prašumu' donosi Novi južni Zagreb Darka Fritza koji nakon internacionalne premijere u Oberhausenu na Taboru ima svoju hrvatsku premijeru, te filmove Tu tamo Alexandera StewartaOrah Danila ŠerbedžijeSkoro ništa Ane HušmanPetrovu šumu Martine Meštrović te film Na plaži Gorana Škofića.

O najboljem filmu domaće konkurencije ove će godine odlučivati tročlani žiri sastavljen od mladih filmaša i umjetnika Tomislava Šobana, prošlogodišnjeg pobjednika Tabor film festivala, redatelja Davida Kapca, zapaženog po filmskim ostvarenjima Zagorski specijalitet i Kud puklo da puklo, te likovne umjetnice i redateljice animiranih filmova Jelene Oroz.

Među 26 filmova izabranih u međunarodnu konkurenciju na ovogodišnjem će se Taboru prikazati preko 20 premijernih naslova, kako regionalnih, tako i hrvatskih premijera. Koji će od filmova međunarodne konkurencije odnijeti nagrade za najbolji animirani, eksperimentalni, igrani i dokumentarni film te Grand Prix, odlučit će žiri u kojem se ove godine nalaze slovenska redateljica i voditeljica programa Slovenske kinoteke Varja Močnik, crnogorski redatelj Ivan Salatić te filmski teoretičar i predavač na Sveučilištu u Aaltu, Helsinki Olaf Möller. Uz odluke žirija, za najbolji film po mišljenju publike i ove će godine glasovati posjetitelji festivala. 

Pored novog ruha - vizualnog identiteta za koji je ove godine zadužena agencija Bruketa&Žinić OM, otvara se i novo mjesto za filmske projekcije, pa već poznate taborske lokacije  Kino Tabor Varoš i Kino Rustica, dobivaju pojačanje pod nazivom Kino Kula. 

Uz filmove u konkurenciji, ovogodišnji Tabor donosi mnoštvo popratnih filmskih i ostalih programa, kao i bogat glazbeni program. Tako će se pod parolom "festival koji se daleko čuje" na velikotaborskim pozornicama naći Rundek Cargo Trio, Kultur Shock, Repetitor, Kries, Naxatras, ABOP, Pridjevi, Radio Aktiv, Rolin Humes, FOR i Breakdown te pobjednici natječaja za hrvatske i slovenske bendove. 

Tabor Film Festival je projekt udruge GOKUL (Građanska organizacija za Kulturu) i partnerskih organizacija, a održava se uz potporu HAVC-a. 

Više informacija potražite na web i Facebook stranici festivala. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.