Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 14. Motovun Film Festival

U ponedjeljak, 25. srpnja počinje 14. Motovun Film Festivala pod geslom Filmovi u oblacima i traje do 29. srpnja 2011.

U Glavnom programu ovogodišnjeg Motovun Film Festivala natječe se 28 dugometražnih igranih filmova iz svijeta i regije u izboru Jurice Pavičića. Glavni program otvara film Posljednji cirkus u režiji španjolskog redatelja Alexa de la Iglesije, a kao jedno od najvećih festivalskih iznenađenja organizatori najavljuju 3D projekciju filma Pina o slavnoj njemačkoj plesnoj koreografkinji Pini Bausch u režiji Wima Wendersa. Uz novi film braće Dardenne Dječak na biciklu koji je osvojio nagradu žirija na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, u utrci za Propeler Motovuna je i Torinski konj mađarskog redatelja Béle Tarra inspiriran poznatim biografemom iz života njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea te nagrađen Srebrnim medvjedom i nagradom FIPRESCI ovogodišnjeg Berlinalea.

Tu su i Norveška šuma u režiji francuskog redatelja vijetnamskog porijekla Anh Hùng Trâna, snimljen prema poznatom romanu Harukija Murakamija te Misija London bugarskog redatelja Dimitra Mitovskog. Riječ je o najgledanijem filmu u Bugarskoj u posljednjih 20 godina snimljenom prema istoimenom romanu Aleka Popova. Nove filmove predstavit će i Rus Andreja Zvyagintzeva (Elena) te Nurija Bilgea Ceylana Bilo jednom u Anadoliji. Uz međunarodne naslove, u glavnom program se natječu i tri hrvatska filma koji su predstavljeni u sklopu Nacionalnog programa ovogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli. To su: Koko i duhovi Daniela Kušana, Fleke Alde Tardozzija i Mrak Dana Okija.

Program Made in Ireland predstavit će šesnaest najboljih naslova (kratkometražnih, dugometražnih, igranih i dokumentarnih) u izboru dugogodišnjeg ravnatelja Irish Film Boarda – Simona Perrya, a program Motovunski kratki donosi selekciju filmova u trajanju do 15 minuta po izboru Andreja Korovljeva.

Lani ustanovljena Nagrada Bauer (za nabolji regionalni film) i ove će godine biti dodijeljena jednom od filmova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije odnosno Srbije koji je bio u redovnoj kino distribuciji najmanje pet dana ili u programu nekog od A festivala. Uz hrvatske filmove Majka asfalta Dalibora Matanića i Šuma summarum Ivana-Gorana Viteza u utrci za Nagradu Bauer su Cirkus Columbia Danisa Tanovića i Jasmina Nedžada Begovića (BiH), Circus Fantasticus Janeza Burgera i Otac Vlade Škafara (Slovenija), omnibus grupe autora Ljubav, ožiljci (Crna Gora), Montevideo, Bog te video Dragana Bjelogrlića, Srpski film Srđana Spasojevića i Tilva Roš Nikole Ležaića (Srbija) te Punk's Not Dead Vladimira Blaževskog (Makedonija).

Dobitnik motovunske nagrade Maverick, kojom se slavi odmak od konvencija, bit će austrijski autor Ulrich Seidl koji je izbrisao granice između dokumentarnog i igranog filma, činjenica i fikcije, ali i uvriježene konvencije 'uređenih' filmskih kategorija. U sklopu retrospektive U čast Ulrichu Seidlu bit će predstavljen izbor njegovih najboljih filmova, uz gostovanje samog autora.

Prošlogodišnji gost Motovuna, najznačajniji britanski rock dokumentarist Julien Temple ove je godine suradnik Motovuna. Njegov osebujan izbor glazbenih dokumentaraca Julien Temple bira… bit će prikazan u kinu Barbacan. Ovogodišnji programski novitet je i Kino Remetinec u sklopu kojeg će biti prikazani filmovi zatvorske tematike po izboru umjetničkog direktora Motovuna, Rajka Grlića.

Propeler Motovuna, glavnu festivalsku nagradu koja se dodjeljuje najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji, Nagradu Bauer i nagradu međunarodnog žirija filmskih kritičara FIPRESCI, Motovun Film Festival od prošlog izdanja, u suradnji s Transparency Internationalom, dodjeljuje Antikorupcijsku nagradu za najbolji film koji tretira problem korupcije. Ovogodišnji laureat motovunske Nagrade 50 godina je kontrabasist, skladatelj i dirigent međunarodne karijere, vrsni pedagog i utemeljitelj brojnih orkestara, maestro Miljenko Prohaska.

Izbor iz festivalskog programa bit će prikazan na projekcijama u još dva grada. Projekcije u Rijeci održat će se istodobno s trajanjem festivala (Art kino Croatia, 25. – 29. srpnja), a u Zagrebu neposredno od njegova završetka (Movieplex, 01. – 07. kolovoza).

Više o festivalu i pojedinim programima pogledajte na službenim festivalskim stranicama ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.