Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 14. Liburnia Film Festival

Četrnaesto izdanje Liburnia Film Festivala održat će se od 22. do 26. kolovoza na Ljetnoj pozornici Opatija, a u petodnevnom programu bit će prikazano 28 novih hrvatskih dokumentaraca, od kojih su 22 u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, te još njih šest u popratnom programu. 

'Drago nam je da su i ove godine neki filmaši odabrali Liburnia Film Festival za mjesto svog premijernog prikazivanja. Tako će upravo premijera kratkometražnog filma Naslijeđe Sanje Šamanović otvoriti 14. LFF, u ponedjeljak 22. kolovoza', rekao je Oliver Sertić, direktor i selektor festivala. Svjetsku premijeru svog novog filma Vijesti iz Laayouna imat će i Đuro Gavran, te kratkometražni filmovi 201507-STDR-L rovinjskog autora Vjekoslava Gašparovića i Ti si mići mići mrav pulskog umjetnika i performera i.j.piNA

Festivalska publika LFF-a prva će u Hrvatskoj vidjeti talijansko-hrvatski dugometražni dokumentarac Tanka linija Nine Mimice i Paole Sangiovanni kao i novi dokumentarac Tomislava Žaje Slobodni. Svoje prvo festivalsko prikazivanje imat će i Čestica 81/5 Maje Bošković i Renate Lučić, nastao kao rezultat Fade In-ove radionice Izgradnja lika na filmu, te Irenino ogledalo Leona Rizmaula, svojevrsna rekonstrukcija HRT-ove serije Portreti i susreti.

Pred liburnijsku publiku dolazi i dobitnik ovogodišnje nagrade Oktavijan za najbolji dokumentarni film Hrvatskog društva filmskih kritičara, vrlo intimni Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević. Na LFF-u je i Dum Spiro Spero pisca i dokumentarističkog debitanta Pere Kvesića, dobitnika Grand Prixa Dana hrvatskog filma i laureata nagrade 'Vedran Šamanović' koja mu je nedavno dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu.

Nakon svjetske premijere u Puli, u Opatiju dolaze dramatične Pomutnje, prvi dugometražni dokumentarac još jedne LFF-ove laureatkinje, Lane Kosovac (nagrada publike 11. LFF-a za film Park ljubavi). 

U konkurenciji su i stari LFF-ovi znanci, Igor Bezinović s Kratkim obiteljskim filmom, Robert Tomić Zuber je zajedno s Tomislavom Pulićem napravio vrlo aktualnog Kandidata, Arsen Oremović se kritički obrušava na fenomen hrvatskog nogometa u filmu Treći te splitski autor Tonći Gaćina koji se u duhovitom Turizmu! bavi naličjem ove perjanice hrvatskog gospodarstva.

S novim će se filmovima predstaviti i troje autora koji se mogu nazvati dokumentarističkim eksperimentatorima nove generacije. Zorko Sirotić predstavlja svoj kratki film, Kupus na lešo, Nikica Zdunić eksperimentalno-dokumentarni esej Sanja, a Elvis Lenić dolazi s reminiscencijom događaja iz Drugog svjetskog rata u kratkom 9. januaru.

U programu su i filmovi novih dokumentarističkih snaga: Administrativna pogreška Tina Bačuna o dijaboličnom birokratskom sustavu naše zemlje, zatim Cile debitantice Katarine Radetić o istoimenom one man bandu, nježni i intimni 'generacijski doks' Zauvijek Monike Rusak te film najmlađih autora na ovogodišnjem festivalu, Marice Lalić i Ivice Lasića Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile, kolektivni portret radnica 'Uzora' nakon što su izgubile zadnju bitku u procesu privatizacije njihovog poduzeća. 

Posljednjeg dana LFF-a, izvan konkurencije bit će prikazani novi filmovi suorganizatora festivala, produkcijske kuće Restart, kao i izabrani radovi polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma. Na programu su Nešto o životu Nebojše Slijepčevića, Kino otok Ivana Ramljaka, Neovisna lista oportunista Vedrana Senjanovića i Dejana Oblaka i Žena zmaj Ivane Sansević, a Školu će predstaviti Ispred zastava Sanje Bistričić i Samo tvrdo Dražena Puklaveca kojima će ovo biti i osobni i filmski debi na nekom filmskom festivalu. 

Po običaju, na LFF-u će se o filmu učiti i razgovarati, pa su i ove godine organizirane edukacije za najmlađe – 'Filmska početnica' u suradnji s Restartom – i nešto starije – 'Prvi put snimam' u suradnji s riječkim Filmaktivom. Publika će, neovisno o dobi i iskustvu, štošta čuti na case studyju prošlogodišnje dokumentarne uspješnice, filma Goli, a o procesu nastanka filma govorit će redateljica Tiha K. Gudac i montažer Dragan von Petrović

'Vjerujemo da dobru riječ o hrvatskom dokumentarnom filmu širimo i među stranom publikom za koju je cijeli program preveden na engleski', podsjetila je izvršna direktorica LFF-a Jelena Androić.

LFF uvodi i dokumentarna popodneva koja će se od 17 sati održavati u Vili Antonio gdje se prikazuju: film o Mani Gotovac Ona, teatar (utorak, 23. kolovoza), film o kasnoantičkoj arheološkoj baštini Claustra (srijeda, 24. kolovoza), film Goli koji je u prošloj godini dobio desetak festivalskih nagrada (četvrtak, 25. kolovoza u 16 i 30) te pretpremijerno prva epizoda serijala Kultura na radničkoj traci (petak, 26. kolovoza). Filmovi će biti povod za kasniju diskusiju s okupljenima, a ulaz na projekcije je besplatan. Sve ostale detalje potražite ovdje

14. Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia Film Festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. Prijatelji festivala su Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma iz Praga i Balkan Documentary Center. Program se izvodi uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije i naravno vjerne festivalske publike. 

Kompletan program 14. LFF–a potražite na poveznici s desne strane teksta, a sve ostale detalje na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: vizual festivala; organizatori festivala; nagrade LFF–a (*Autorica fotografija je Tanja Kanazir)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.