Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 13. Subversive Film Festival 

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. izdanje Subversive Film Festivala i to od 28. studenog do 7. prosinca u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te Kulturno informativnom centru i francuskoj Medijateci, kao i na online platformi volimdokumentarce.net. U sklopu Subversive Festivala odvija se i diskurzivni program, izložba fotografija te razgovori s gostima iz cijeloga svijeta, koji uključuju svjetske akademike, umjetnike, filmaše i aktiviste.

Ovogodišnja festivalska tema Kreativni neposluh inspirirana je razmišljanjima pisca Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju. Dok Europa tone u lockdown, uvode se policijski satovi i crvene zone, zatvaraju barovi, restorani, kina, kazališta, ulice su sve praznije, a ljudi se pitaju kakve će biti društvene i ekonomske posljedice svih tih mjera i odluka. U suradnji s Institut Français i Zakladom Albert Camus povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa, Subversive Film Festival donosi izložbu portreta i obiteljskih fotografija iz privatne kolekcije njegove kćerke Catherine koja će se održati u Medijateci, te filmsko-diskurzivni program koji uključuje hrvatsku premijeru dokumentarca Životi Alberta Camusa.

Natjecateljski program 13. Subversive Film Festivala održat će se od 28. studenog do 7. prosinca. Filmovi u selekciji Dine Pokrajac i Dragana Rubeše na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe kolonijalizma, a tročlani žiri u sastavu Panos Kotzathanasis (filmski kritičar i vlasnik portala Asian Movie Pulse), David Lušičić (redatelj i kustos) i Sabine Putorti (ravnateljica francuskog Institut de l’image) dodijelit će nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film.
 
U programu se izdvajaju novi filmovi renomiranih autorskih imena kao što su Rithy Panh (Iradijacija – najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea), Hubert Sauper (Epicentar, dobitnik Velike nagrade žirija na Sundance Film Festivalu), Hong Sang-soo (Žena koja je bježala, Srebrni medvjed za najbolju režiju) te legendarni Alexander Kluge i njegova posljednja suradnja s filipinskim pankerom Khavnom (Orfeja). Tu su i filmovi najzapaženijih mladih autora – trostruki pobjednik Venecijanskog filmskog festivala Pusta zemlja iranskog redatelja Ahmada Bahramija, Oblak u njezinoj sobi kineske sineastice Xinyuan Zheng Lu, eksperimentalni vizualni dnevnik koji je odnio najviše priznanje u Rotterdamu, te halucinantni gerilski manifest Los Conductos kolumbijskog redatelja Camila Restrepa koji je nagrađen kao najbolji debitant na filmskom festivalu u Berlinu. Na programu je i uznemirujući aktivistički doks Dobro došli u Čečeniju Davida Francea o jedinom konclogoru za LGBT populaciju na svijetu, te niz drugih važnih naslova. Sve naslove u programu Subversive Film Festivala možete pronaći na ovoj poveznici

Filmovi iz programa Subversive Film Festivala moći će se pogledati u kinu Kinoteka uz poštivanje epidemioloških mjera ali i online putem platforme volimdokumentarce.net gdje će biti dostupni za gledanje od 28. studenog do 7. studenog bez posebnog dnevnog rasporeda.

Ovogodišnji Subversive Forum održat će se u potpunosti online uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora, Johna Bellamy Fostera, ekološkog sociologa i profesora na Sveučilištu Oregon i urednika časopisa Monthly Review, Mikea Davisa, kritičara zelenog kapitalizma i profesora emeritusa na odsjeku Sveučilišta u Kaliforniji, Susan J. Ferguson, profesoricu digitalnih medija i novinarstva na Wilfrid Laurier sveučilištu, objavljivanu autoricu u području socijalne reprodukcije i socijalističkog feminizma, te Davida McNallyja, kritičara tržišnog socijalizma i profesora Političkih znanosti na Sveučilištu York.
 
Alter ekonomski forum tematski fokusira postpandemijski razvoj, kooperativnost i kreativnost. Na panelima koje će moderirati Dimitrije Birač diskutirat će vodeća imena europske ljevice, autori Manifesta za novi narodni internacionalizam u Europi, svojevrsnog nacrta konkretnih političkih mjera u službi svih radnih naroda Europe. Na prvom panelu nastupit će Eric Toussaint, Omar Aziki, Anne-Sophie Bouvy, Stathis Kouvelakis, Mats-Lucia Bayer, a na drugom panelu sudjeluju Costas Lapavitsas, Catherine Samary, Eric Toussaint, Tijana Okić, Esther Vivas i Ana Podvršič.

Sve detalje o Subversive Festivalu možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.