Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 13. izdanje Tabor Film Festivala

U dvorcu Veliki Tabor u Desiniću od 30. travnja do 2. svibnja održat će se 13. izdanje Tabor Film Festivala – međunarodnog festivala kratkometražnog filma, koji ove godine u natjecateljskim programima prikazuje više od šezdeset filmova. U domaću konkurenciju uvršten je 21 naslov, dok će ih u međunarodnoj biti prikazano četrdeset. 

Ovogodišnje izdanje festivala donosi pet programa filmova u međunarodnoj konkurenciji te tri programa domaće konkurencije, dok će u popratnom programu biti prikazani najbolji filmovi po izboru Europske filmske akademije, kao i recentna filmska izdanja portugalske kinematografije u programu Fokus na Portugal. Tu su i projekcije u sklopu programa pod nazivom Noć filma – gdje će o najboljem filmu odlučivati publika, te program Sound&Vision gdje se vizualno dojmljivim filmovima gasi ton, a okupljeni glazbenici uživo izvode vlastite glazbene pratnje, skladane posebno za odabrane filmove. Uživo će svoj soundtrack ovaj put izvoditi glazbenici Aljoša Mutić, Zoran Kelava, Nikola Santro, Krešo Oremuš, JR August i NT WAVE.

Svjetsku premijeru će na festivalu imati portugalsko-švicarski Film o Hotelu (Film sobre o hotel) redatelja Tommasa Donatija, a međunarodnu eksperimentalni portugalski film Donekle nepotpun odraz (Espécie de Miragem Incompleta) redatelja Tiaga Guedesa. U međunarodnoj se konkurenciji našao i jedan domaći film, njemačko-hrvatska koprodukcija Kokoška Une Gunjak.  

U domaćoj konkurenciji 13. Tabor Film Festivala dva filma imat će svoje svjetske premijere: kratkometražni igrani film Na vodi Gorana Ribarića donosi priču o mladom paru Marti i Darku koji provode dan u vikendici pokraj jezera, te kratkometražni dokumentarni film Bolest Vlatke Vorkapić, koji tematizira pitanje smrti i naš odnos spram tog neminovnog gubitka. Premijerno u Hrvatskoj prikazat će se igrani film Vrag u gospođici Jones, priča o neobičnom odnosu između djeda i unuka u režiji Josipa Lukića, a svoju festivalsku premijeru imat će i film Ivane Radoš-Zurowski  Ljubav na prvo silovanje.

U žiriju za međunarodnu konkurenciju ove se godine nalazi argentinski redatelj Manuel Abramovich, redatelj filma Kraljica (La Reina) s kojom je pobijedio na prošlogodišnjem izdanju Tabora. Uz njega će o najboljim filmovima odlučivati finska producentica Sari Volanen, članica odbora Tampere film festivala, te Igor Prassel, umjetnički direktor slovenske Animateke, dugogodišnji suurednik slovenskog strip magazina Stripburger, programski savjetnik Animafesta te član žirija mnogih filmskih festivala diljem svijeta. O filmovima u domaćoj konkurenciji prosuđivat će prošlogodišnja pobjednica, redateljica filma Mrzim te Lana Kosovac, selektorica Avanca Film Festivala Ana Castro te Sarah Skoric, glavna urednica flamanskog filmskog magazina Filmmagie.

Više informacija o rasporedu i filmovima u programu saznajte na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: Na vodi; Vrag u gospođici Jones

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.