Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 12. izdanje Zagreb Film Festivala 

Od 19. do 26. listopada na čak šest lokacija - u Dokukinu KIC, kinima Europa, Tuškanac i Muzeju suvremene umjetnosti, te u Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka - održat će se 12. Zagreb Film Festival na kojem će biti prikazano više od stotinu filmova sa svih strana svijeta. Pet hrvatskih naslova uvršteno je u glavne programe dugometražnog igranog i dokumentarnog filma, a njih 12 u popularne Kockice.

Festival otvara dugometražni igrani film Ničije dijete srpskog redatelja i scenarista Vuka Ršumovića, nastao u koprodukciji sa zagrebačkom Kinoramom. Ršumovićevo debitantsko ostvarenje temelji se na istinitoj priči o divljem dječaku iz Travnika koji je pronađen 1988. godine u planinama Bosne i Hercegovine, a koji je naposlijetku završio u domu za nezbrinutu djecu u  Beogradu. Film je na 29. Međunarodnom tjednu kritike u Veneciji osvojio tri nagrade.  
 
U dugometražnoj konkurenciji je i film Cure - Život druge Andreje Štake, koji će na Zagreb Film Festivalu imati svoju hrvatsku premijeru. Riječ je o manjinskoj koprodukciji, a ovo je prvi film koji je nagrađivana švicarsko-hrvatska redateljica snimila u Hrvatskoj.  Radnja se odvija u Dubrovniku 1990-ih godina, a govori o dvije 14-godišnje djevojčice od kojih jedna pogiba nakon svađe. U istom programu prikazat će se i film Happy Endings redatelja Darka Šuvaka, koji govori o dvije žene koje se odlučuju na pljačku banke kako bi riješile svoje financijske probleme. Film je premijerno prikazan na 61. Filmskom festivalu u Puli. Van konkurencije bit će prikazana dansko-hrvatska koprodukcija Itsi Bitsi, u režiji Ole Christiana Madsena, a hrvatskoj premijeri filma nazočit će i danski kraljevski par, kraljica Margareta II od Danske i suprug princ Henrik od Danske. 
 
Za Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film, između ostalih, natječe se i film Goli kojem će projekcija na ZFF-u ujedno biti i hrvatska premijera. Režiju i scenarij potpisuje Tiha K. Gudac koja je na nedavno održanom Sarajevo Film Festvalu za spomenuti film osvojila nagradu Srce Sarajeva.  

Dvanaest domaćih ostvarenja kratkoga metra prikazat će se u popularnom natjecateljskom programu Kockice koji već godinama služi kao odskočna daska mladim domaćim filmašima. Riječ je o filmovima Streljana Lane Zaninović i Filipa Mojzeša, Tek tako Sanje Milardović, Johnny je mrtav Jure Debaka i A. Z. Stolice, Malo više kiše Marka Dugonjića, Manjača Tina Žanića, Nasamo Lane Kosovac, Nedjeljni program Nevena Dužanca, Polufinale Tomislava Šobana, Povratak Filipa Herakovića, Šake Jasne Nanut, Tlo pod nogama Sonje Tarokić te Vrlo kratki izlet Igora Bezinovića

Od ukupno osam popratnih programa 12. ZFF-a, pet je stalnih. Oni i ove godine uključuju izbor filmova iz najvećih europskih kinematografija Velikih 5, zatim program finalista nagrade Europskog parlamenta za postignuća u kinematografiji Dan LUX filma te program filmova u suradnji s Queer Zagrebom, koji će ove godine biti posvećen britanskom queer-punk filmašu Dereku Jarmanu. Program Bibijada ove godine donosi desetak filmova za djecu u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, a novitet je program filmova za tinejdžere Bib PLUS. Stalan program filmova po izboru filmskog kritičara Nenada Polimca Moj prvi film donosi prvijence rumunjskih novovalovaca Cristija Puiua, Radua Munteana, Florina Serbana, Cristiana Mungiua i Cristiana Nemescua. Nova dva popratna programa su Prvi svjetski rat na filmu, izbor filmova Daniela Rafaelića kojim se obilježava stota godišnjica od početka tzv.Velikog rata te Ponovno s nama koji uključuje nove filmove nekih od najznačajnijih redatelja današnjice čiji su prvijenci prikazani na ZFF-u.
 
Uz sve navedeno bitan segment ZFF-a svakako je i program Industrija koji i ove godine donosi niz edukativnih modula. Jedan od njih je i program nazvan Danes Go South. Riječ je o dvije panel diskusije koje će se baviti međunarodnom kreativnom suradnjom i filmskim fondovima Danske i Hrvatske. 
 
Sve detalje ovogodišnjeg ZFF-a potražite na ovoj poveznici, a kompletan program ovdje.  

Naslovne fotografije: Cure - Život druge; Ničije dijete; Happy Endings; Goli; Manjača; Tlo pod nogama; plakat ZFF-a

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.