Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 11. Tabor Film Festival!

Sutra počinje 11. Tabor Film Festival. Nakon nekoliko godina dislociranosti festival se vraća kući na 333 metra nadmorske visine u obnovljeni dvorac Veliki Tabor koji otvara svoja vrata od četvrtka, 13. lipnja do nedjelje, 16. lipnja.

Program u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji donosi sedamdesetak kratkometražnih filmova koji će se prikazivati u večernjem programu u Kinu Tabor Varoš, Kinu Rustica i Kinu Salon. U konkurenciji se nalaze i dva premijerna naslova – njemački film Ti si međutim luka  Fabienne Elaine Hollwege i film Odlazak barba predsjednika, hrvatskog redatelja i TV voditelja Tomislava Jelinčića, dok će europsku premijeru imati čileanski dokumentarac Sretan rođendan Emily. Čak 29 recentnih domaćih kratkometražnih filmova prikazat će se u sklopu domaće konkurencije koja je ove godine podijeljena u četiri tematska bloka: Brija na plaži, Ljubav i to, Roditelji i djeca i Sol na ranu.

Na programu će se naći i najbolji filmovi sa festivala Sundance, Uppsala i Tampere te filmovi iz konkurencije Berlinarea i Cannesa. Svoj glas za najbolji film pored žirija moći će dati i publika, a neke od filmova predstavit će sami redatelji.

U popratnim filmskim programima gostuju čak četiri države – pored najboljih filmova iz Škotske, Turske i s Cipra, u pet će se filmskih programa predstaviti ovogodišnja zemlja-partner Tabor Film Festivala – Italija. Uz goste sa Seddicicorto International Film Festivala, posebna gošća festivala je i Elisabetta Antonioni, nećakinja Michelangela Antonionija i predsjednica udruge koja čuva njegovu filmsku baštinu, koja će predstaviti retrospektivu kratkih filmova ovoga redatelja. Tabor Film Festival ove godine predstavlja i poseban filmski program Europske filmske akademije pod nazivom Kratko je važno! /Short matters! u sklopu kojeg se prikazuju filmovi nominirani u 2012. godini (EFA Short Film Nominations).

Organizatori Tabora priredili su i dvije radionice – radionica No 1. pod vodstvom Josipa Šćureca sudionicima će ponuditi povratak u filmsku prošlost kroz rad s filmskom vrpcom, dok poljski redateljsko-glumački trojac – Tomek Gestwicki, osnivač MOVLAB Studio coworkera, montažer i motion dizajner, multimedijalni umjetnik Marek Straszak i glumica, spisateljica i performerica Agata Elsner pozivaju sve zainteresirane da im se tijekom četiri dana priključe u snimanju video spota za bend Husta.

Tabor Film Festival poziva sve zainteresirane filmaše, mlade redatelje i organizatore festivala i filmskih događanja na prezentaciju projekta EuroShortNetwork. Riječ je o ideji udruživanja nekoliko festivala kratkometražnog filma u mrežu kojoj se priključio i Tabor Film Festival, s ciljem poticanja i promoviranja  radova mladih europskih filmaša.
 
U sklopu festivala posjetitelji će moći pogledati i izložbu naslova Ritam zločina splitskog umjetnika Slobodana Tomića, a večeri nakon projekcija rezervirane su za glazbu i zabavu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.