Preskoči na glavni sadržaj

Počeo treći Avvantura Festival FilmForumZadar

Treće izdanje festivala održava se od 25. do 31. kolovoza, a otvoren je u subotu 25. kolovoza hrvatskom premijerom filma Bourneovo naslijeđe (The Bourne Legacy) Tonyja Gilroya.

Ovogodišnje izdanje filmskog festivala promijenilo je ime u Avvantura Festival FilmForumZadar. U fokusu glavnog programa ulgavnom su koprodukcije, a radi se o filmovima koji su postigli zapaženi uspjeh na međunarodnim festivalima. Među odabranim naslovima valja izdvojiti Fausta Aleksandra Sokurova, prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava u Veneciji te aktualnog dobitnika canneske Zlatne palme Ljubav (Amour) Michaela Hanekea. U glavnom programu prikazat će se i Tabu Miguela Gomesa, posveta nijemome filmu i istoimenom klasiku F. W. Muranua koji je dobio niz pozitivnih kritika na posljednjem Berlinaleu te Sonja i bik, debitanski igrani film dokumentaristice Vlatke Vorkapić, koji je na Festivalu igranog filma u Puli nagrađen Zlatnim arenama za najbolji scenarij, glazbu i kostime.

Uz glavni program Avvantura Festival FilmForumZadar donosi i natjecateljske programe Prvog i drugog dugometražnog filma, zatim sekciju studentskih filmova i kratkometražnih filmova (Adria Film Shorts) te niz popratnih programa, među kojima i retrospektive dvaju klasika filmskog modernizma: Michelangela Antonionija i Jacquesa Tatija. Spomenimo da se u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova nalazi Mementorium Erika Lončara, čiji protagonist uranja u sjećanja večer prije nego će se pojaviti na sudu kako bi svjedočio protiv ratnih zločinaca.

Avvantura Festival FilmForumZadar prvi je festival u Hrvatskoj koji se uključio u program Eye on Films, novi poslovni model za promociju, cirkulaciju i distribuciju debitantskih filmova. Radi se o jedinstvenoj globalnoj mreži od 40-ak filmskih festivala i 39 međunarodnih filmskih distributera koja jamči protok tih filmskih naslova i njihovu komercijalnu eksploataciju. Eye on Films pokrenuo je Loic Magnerona, vlasnik Wide Managementa iz Francuske, a potpomažu ga MEDIA i EURIMAGES.

Pored filmskog programa u okviru filmskog foruma održavat će se razni seminari, okrugli stolovi, radionice i masterclassovi. Festival podupiru Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra, Hrvatski Audiovizualni Centar, Goethe Institut, Gradska knjižnica, Kazalište lutaka Zadar, Francuski Institut, Talijanski Kulturni Centar i talijanski konzulat, Cinecitta Luce i mnogi drugi.

Više informacija o festivalu, programima, filmskim naslovima, žirijima i nagradama potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.