Preskoči na glavni sadržaj

Počeo prvi dio snimanja filma Rajka Grlića Ustav Republike Hrvatske

U ponedjeljak 21. rujna u Zagrebu u produkciji Interfilma i Hrvatske radiotelevizije počeo je prvi dio snimanja dugometražnog igranog filma Rajka Grlića pod nazivom Ustav Republike Hrvatske

Riječ je o suvremenoj zagrebačkoj priči o troje vrlo različitih ljudi koji žive u istoj zgradi i koje je sudbina, mimo njihove volje, iznenada učinila međusobno ovisnima. 

Film nastaje po scenariju Ante Tomića i Rajka Grlića, direktor fotografije je Branko Linta, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš a majstorica maske Ana Bulajić Črček. Producent filma je Ivan Maloča. U glavnim ulogama nastupaju Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković i Dejan Aćimović.

Inače, Ustav Republike Hrvatske početkom lipnja u kategoriji razvoja pojedinačnih projekata Potprograma MEDIA (EACEA 17/2014) u kategoriji razvoja igranoga filma dobio je potporu od 30.000 eura. Tada je izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu projekt ocijenila ovim riječima: „Ovaj projekt razvija priču o neobičnome paru: u glavnoj je ulozi gunđav muškarac koji je prisiljen provesti vrijeme s osobom čiji je karakter sasvim suprotna predznaka. Dramaturška potka priče sadrži potencijal komercijalne zanimljivosti. Scenarij je kvalitetno koncipiran, s dobro razrađenim likovima. Svijet same priče također je uvjerljiv, sukladan klaustrofobičnosti odvijanja radnje u zgradi s jednim stanom. U isto vrijeme priča je zabavna i dirljiva, bez zalaženja u preveliku sentimentalnost. Naposljetku, sa sigurnošću je moguće istaknuti da će ona pronaći svoj put do međunarodne art-house publike upravo zbog univerzalnosti teme o kojoj film progovara.“ 

Uz potprogram MEDIA film je podržao i Hrvatski audiovizualni centar. 

Naslovne fotografije: Rajko Grlić; Ivan Maloča i Rajko Grlić 
(*autor fotografija je: Saša Huzjak

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.