Preskoči na glavni sadržaj

Počelo snimanje Šestog autobusa Eduarda Galića

Snimanje dugometražnog igranog filma Šesti autobus počelo je 18. listopada u blizini Đakova, a do proljeća 2020., set će se 'seliti'  u Vukovar, Zagreb, Glinu i Beograd. Ratna drama redatelja Eduarda Galića u kina diljem Hrvatske stiže 2021. godine. 

Šesti autobus potresna je ratna drama o padu Vukovara tijekom Domovinskog rata, a prati glavnu glumicu u potrazi za vlastitim identitetom kojeg otkriva traženjem istine o pogibelji svojeg oca, koji nakon ranjavanja završi u vukovarskoj bolnici, da bi mu se nakon pada grada izgubio svaki trag. Sam naziv Šesti autobus vezan je za nestale tijekom Domovinskog rata, budući da je to jedan od autobusa kojima su zarobljeni branitelji te ranjenici odvezeni iz vukovarske bolnice, a čija se sudbina ni nakon 28 godina ne zna.

Nakon snimanja na vojnom poligonu i selu Gašinci, set se seli u Vukovar, kasnije i u Zagreb, Glinu, a na proljeće 2020. godine u Beograd. 

'U Vukovaru ostajemo do desetak dana, a snimat ćemo na nekoliko lokacija diljem grada vezanih uz ratnu jesen '91., od hangara Veleprometa do mjesta koje će predstavljati Ovčaru. Snimat će se i izvan Vukovara, primjerice u Zagrebu i Glini zbog potreba scenografije s obzirom na danas, srećom dakako, gotovo posve obnovljeni Vukovar', rekao je producent i scenarist Dominik Galić

Osim Dominika, scenarij potpisuju njegov otac Eduard Galić te Jure Pavlović. U glavnim ulogama pojavit će se Zala Đurić Ribić, Marko Petrić, Rade Vulin, Živko Anočić, Pavle Matuško i Ozren Grabarić. Direktor fotografije je Filip Starešinić, a projekt su dosad podržali Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo branitelja, MORH, Ured predsjednice RH, HRT,  Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar. 

Početak kinodistribucije filma Šesti autobus diljem Hrvatske očekuje se tijekom 2021. godine.

Naslovne fotografije: snimanje filma Šesti autobus
(*autor fotografija: Dominik Vujičić/Umjetnička organizacija MissArt)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.