Preskoči na glavni sadržaj

Počelo 29. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb

Ceremonijom svečanog otvaranja u Kinu Tuškanac u ponedjeljak 3. lipnja započeo je 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, u sklopu kojega će do 8. lipnja u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano više od 400 umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja. 

U ispunjenoj dvorani kina Tuškanac okupljenima su se obratili ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić te producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić.

'Stvarno mi je drago da po prvi puta prisustvujem Animafestu. Godinama čujem za ovaj festival po dobru, a nikada nisam imao mogućnosti biti na njemu. Sada imam čast biti u ime HAVC-a mali dio jednog od najprestižnijih festivala animiranog filma u svijetu. Statusu festivala svjedoče i podrška Europskog programa MEDIA, kao i izravna kvalifikacija dobitnika Animafestova Grand Prixa kao kandidata za Oscare. Animafest je pun darovitih umjetnika, redatelja i entuzijasta. Od svoga osnutka zahvaljujući prestižnoj producentskoj kući Zagreb film, kao i Gradu Zagrebu, Animafest računa na entuzijastičnu podršku ljubitelja ovoga filmskoga roda. Tu su autori, profesionalci, gosti iz puno zemalja, ljudi koji vole stvaralaštvo u obliku animacije i svijet koji cijeni naša postignuća. Nedavno preminuli Milan Blažeković, doajen Zagrebačke škole crtanog filma postavio je Hrvatsku na posebno i u svijetu priznato mjesto i za to, kao i za njegova djela, svi smo mu beskrajno dužni i zahvalni. Ja se veselim prisustvovati događajima i pogledati puno filmova. A u međuvremenu vam svima želim uspješan festival i puno lijepih iskustava', rekao je Chris Marcich.    

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Suzan Pitt, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Jayne Pilling te Nagrada za najbolju školu animacije francuskoj školi Gobelins, l'école de l'image. Nagradu za najbolju školu animacije koju dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja preuzela je Cécile Blondel, profesorica na Gobelinsu. 

U utorak i srijedu 4. i 5. lipnja u 14 sati u kinu Tuškanac prikazuje se retrospektiva Suzan Pitt, s klasicima poput filmova Šparoge, Joy street, El Doctor i Posjeta, a u Galeriji Kranjčar će od utorka u 18 sati biti izloženo deset unikatnih, rukom oslikanih kaputa-slika ove umjetnice koje u svojem butiku na njujorškoj 8. ulici izlaže i Patricia Field – kostimografkinja, dizajnerica i stilistica najpoznatija po radu na TV seriji Seks i grad. Inspirirani motivima popularne kulture poput stripova, reklama, originalnih printova i njujorških grafita, kao i psihologijom, seksom, nadrealizmom i vodenim bojama njezinih animiranih filmova, kaputi Suzan Pitt proizašli su iz vibrantne ulične atmosfere New Yorka i Los Angelesa.

Na svečanom otvorenju odana je počast i preminulom doajenu Zagrebačke škole crtanog filma, autora prvog hrvatskog dugometražnog animiranog filma Čudesna šuma (1986) Milana Blažekovića

'Ovih dana napustio nas je jedan od autora Zagrebačke škole animacije, dugogodišnji član Vijeća, prijatelj festivala, autor prva tri hrvatska dugometražna animirana filma, gospodin Milan Blažeković. Milana više nema, ali ostavio je svoju Čarobnu šumu i Čarobnjakov šešir iz kojega će nas vječno pozdravljati likovi poput Šegrta Hlapića, Kolekcionara, Čovjeka koji je morao pjevati. Dakle ostat će njegovi filmovi i mi ćemo ga se uvijek sjećati. Hvala ti Milane', rekla je Margit Antauer. 

Nakon predstavljanja članova svih žirija, ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s prisutnim autorima Claudiusom Gentinettom (Selfiji), Joannom Lurie (Čudesan dan), Ivanom Bošnjak i Thomasom Johnsonom (Udahnut život), Willom Andersonom (Betty, gdje je maslac?), Gerlandom Infusom (Prosidba) i Moïom Jobin-Paré (Bez predmeta). Razgovor je vodio stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator i kritičar animacije Alexis Hunot

Animafest Zagreb 2019. traje od 3. do 8. lipnja, a više o programu festivala te rasprod projekcija možete pronaći na službenoj stranici

Naslovne fotografije: Svečano otvorenje Animafest Zagreba 2019

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.