Preskoči na glavni sadržaj

Pobjednici 21. Dana hrvatskog filma

U nedjelju 22. travnja projekcijom nagrađenih filmova završili su 21. Dani hrvatskog filma. Na 21. Danima je prikazano 111 naslova podijeljenih u sljedeće kategorije: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i namjenski film te glazbeni spot, a žiri u sastavu Mima Simić, Joško Jerončić i NIkša Kušelj odabrao je sljedeće laureate.

Dokumentarni film Veliki dan osvojio je Grand Prix festivala, a Đuro Gavran proglašen je i najboljim redateljem. Veliki dan prati pripreme za svadbene proslave nekoliko zaručenih parova, a pritom nudi i pogled iza kulisa domaćeg tržišta vjenčanja.

Za najbolje glumačko ostvarenje nagrađene su Marina Redžepović i Karla Brbić za uloge dviju disfunkcionalnih sestara u filmu Ja sam svoj život posložila redateljice Sonje Tarokić, a nagradu za najbolji scenarij dobio je Dario Juričan za I,J,K,L, političku triler-dramu o novinaru koji istražuje zagađenje vode u jednom zagrebačkom naselju.

Najboljim montažerom proglašena je Iva Kraljević za dokumentarni film Oblak o tragičnoj sudbini Luke Ritza, dok je Mate Matišić nagrađen za glazbu u kratkometražnoj humornoj drami Životinjsko carstvo Igora Šeregija.

Za najbolju kameru nagrađen je Dragan Ruljančić za film Ema, nagradu za najbolju debitanticu osvojila je Mare Šuljak, autorica eksperimentalnog filma Site Selection. Najboljim producentom proglašen je zagrebački Fade In, što je nakon 2003. i 2007. već treći put u posljednjih deset godina da je ova nagrada dodijeljena ovoj cijenjenoj produkcijskoj tvrtci. Fade In je nagradu dobio za filmove Bosanoga (sasvim slučajna smrt) Morane Komljenović i Oblak Miroslava Sikavice.

Posebno priznanje žirija dobio je film Nije ti život pjesma Havaja redateljice Dane Budisavljević.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je nagrade Oktavijan u svakoj kategoriji. Najboljim igranim filmom proglašene su Mušice, krpelji i pčele Hane Jušić, priča o "tri kretena", kako ih je opisala redateljica, na pikniku u prirodi koji završava katastrofom. Isti je film osvojio i Nagradu Jelena Rajković Hrvatskog društva filmskih redatelja za najboljeg autora do 30 godina starosti.

Oktavijana za najbolji dokumenatarni film osvojila je Blokada Igora Bezinovića, koja prati 34 dana blokade zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Bezinovićev film osvojio je i Nagradu publike.

Najbolji animirani film po izboru kritičara je Otac skupine redatelja (među kojima je i Veljko Popović), a najboljim eksperimentalnim filmom proglašen je Od do Mirande Herceg.

Kritičari su kao najbolje glazbene spotove nagradili Ezoteriju Hladnog piva u režiji Filipa Filkovića Philatza i Sam na plesu grupe Leut Magnetik u režiji Natka Stipaničeva, dok je najboljim namjenskim filmom proglašena špica filma Koko i duhovi animatora Alena Vukovića.

Žiri katoličkog tjednika Glas Koncila dodijelio je nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu filmu Botuov bubanj Ivane Guljašević, priči o razlici među naraštajima, međusobnom razumijevanju i poštivanju.

Nagradu Salona odbijenih, za najbolji film koji nije uvršten u ovogodišnji program konkurencije festivala, osvojio je Monster Master Zvonimira Haramije.

Naslovne fotografije: Krpelji, mušice i pčele; Bosanoga (sasvim slučajna smrt); Veliki dan

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.