Preskoči na glavni sadržaj

Po čovika nagrađen na festivalu u Valenciji

Peto izdanje filmskog festivala 'Mostra Viva del Mediterrani' održano je od 5. do 15. listopada u Valenciji u Španjolskoj. Po čovika u režiji Kristine Kumrić na festivalu je osvojio nagradu za najbolji kratkometražni igrani film. 

U međunarodnoj konkurenciji kretkometražnih filmova na festivalu se natjecalo ukupno 15 svjetskih naslova, a žiri koji su sačinjavali scenarist i glumac Arash Azizi, scenaristica i producentica María Carrión i redatelj i scenarist Alex Montoya odlučili su dodijeliti nagradu u iznosu od 1 000 eura filmu Po čovika s obrazloženjem kako način kojim je ova filmska priča ispričana potiče ljudska bića u pokušaju pronalaska nenasilnih alternativa u rješavanju međuljudskih sukoba. Ovo je ujedno i deveti filmski festival na kojem je Po čovika osvojio nagradu, a sveukupno je film do sada prikazan u konkurenciji njih četrdeset. 

Film redateljice Kristine Kumrić nastao je prema kratkoj priči Povratak Maje Hrgović, temeljene na osobnim iskustvima: u jesen 1991. godine u Dalmatinskoj zagori dvije djevojčice očekuju svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao ratni zarobljenik u srpskom logoru. 

Riječ je o hrvatsko-francuskoj koprodukciji čiju su proizvodnju podržali Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske i regija Île-de-France, a nastao je u produkciji Restarta i koprodukciji Melocoton films (Francuska) i Umjetničke organizacije Kinoljetka (Hrvatska).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.