Preskoči na glavni sadržaj

Plavi Petar nagrađen na GoDebut Festivalu europskog filma u Litvi

Kratkometražni igrani film Plavi Petar hrvatskog redatelja Marka Šantića osvojio je nagradu za najbolji debitantski kratkometražni film na GoDebut Festivalu europskog filma, koji je od 21. do 24. rujna održan u litvanskoj Klaipėdi.

Osim kipa Srebrne Anike Marku Šantiću pripala je i novčana nagrada u iznosu od 700 eura te čast da bude član žirija sljedeće godine. Plavi Petar  je sniman u Rijeci, preciznije na području Mlake, a u njemu glume Hrvoje Vladisavljević, Dražen Mikulić, Alan Katić, Olivera Baljak, Tanja Smoje, Damir Orlić, Zdenko Botić i Marija Geml. Producent je Jure Bušić (Jaka produkcija), a film je snimljen uz potporu Grada Rijeke.

Radnja prati mladog policajca Petra koji živi s roditeljima u maloj jednokatnici iz koje im prijeti deložacija. Prilikom jedne ovrhe on prekorači policijske ovlasti i pokuša zaštititi stari bračni par nad kojim se vrši ovrha. Petar zna da sustav ne valja, ali stvari nisu uvijek tako jednostavne.

U Klaipėdi je također, i to na svečanosti otvaranja, prikazan kratkometražni animirani film Martina Babića Jure Grando – štrigun iz Kringe. Riječ je o manjinskoj njemačko-hrvatskoj koprodukciji čiji je hrvatski koproducent Filmska udruga Motion, a koproducentica Đina Jakir. Uz režiju, Martin Babić potpisuje i scenarij, a za animaciju su bili zaduženi Martin Babić i Julia Kricke.

GoDebut Festival europskog filma okuplja i promovira mlade filmaše s ciljem poticanja njihove kreativnosti te stvaranja međunarodne platforme za predstavljanje njihovih radova i jačanje suradnje. Ove se godine održao po prvi puta. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama.

Naslovne fotografije: prizor iz filma Plavi Petar

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.