Preskoči na glavni sadržaj

Plavi cvijet Zrinka Ogreste u utrci za nagradu East – West Golden Arch

Nagrada East – West Golden Arch utemeljena je 2018. godine, a dodjeljuje se najboljim filmskim ostvarenjima s prostora Euroazije. Plavi cvijet Zrinka Ogreste uvršten je na listu od 38 dugometražnih igranih filmova koji su na proširenom popisu za nominaciju za nagradu koja se dodjeljuje u listopadu ove godine. 

"Filmska nagrada East – West Golden Arch nastoji potaknuti i promovirati otkrića s područja Euroazije, skrenuti pozornost na uvjerljive umjetničke procese koji se tamo odvijaju i koji su često zasjenjeni komercijalnijim, pretežno kinematografskim jezikom na engleskom jeziku. Želimo da se čuje svaki različit i autentičan glas koji dolazi s ovog teritorija," stoji u opisu nagrade.

Film Plavi cvijet uvršten je na listu od 38 dugometražnih igranih filmova iz tog područja između kojih će žiri, sastavljen od 24 filmska kritičara i kritičarki iz cijeloga svijeta, birati najbolje u nekoliko kategorija, od najboljeg filma, režije i scenarija do glavne ženske i muške uloge. Svečana dodjela nagrade održat će u Moskvi u listopadu ove godine. Proširenu listu za nominacije za nagradu East – West Golden Arch možete pronaći ovdje (*sužena lista bit će objavljena naknadno). 

Film Plavi cvijet nastao je u produkciji Interfilma iz Zagreba, Zillion filma iz Beograda i Hrvatske radiotelevizije. Svjetsku premijeru imao je u travnju ove godine u sklopu glavnog programa 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala, na kojem ga je publika proglasila trećim najboljim ostvarenjem festivala. Hrvatsku premijeru doživjet će 20. srpnja ove godine na 68. Pulskom filmskom festivalu.

Film je to o ženi, o majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći. Kroz motrište sredovječne Mirjane, službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, slika njezinu borbu za vlastiti komadić životne sreće. U danu kad se za nju priprema skromna svečanost povodom 20 godina rada u tvrtki, situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima, osvjetljavaju čitav njezin život. Onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji.

Glavne uloge tumače Vanja Ćirić kao Mirjana i Anja Šovagović Despot kao Mirjanina majka Violeta, ujedno prvi puta i kao baka na filmu. Tu je i mlada debitantica Tea Harčević u ulozi Mirjanine kćeri Veronike. U filmu igraju i Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić i drugi. Koproducent filma je proslavljeni glumac i producent Lazar Ristovski, scenarist je Ivor Martinić u suradnji s redateljem Ogrestom, direktor fotografije Branko Linta, a montažer Tomislav Pavlic. Autori glazbe su Dino Osmanagić i Kristijan Koščica, kostimografkinja Katarina Zaninović, scenografkinja Maja Merlić, a majstorica maske Slavica Šnur.

Film je snimljen sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije te Hrvatske radio-televizije. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Plavi cvijet

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.