Preskoči na glavni sadržaj

Plavi cvijet Zrinka Ogreste otvara festival u Buenos Airesu

Nagrađivani dugometražni igrani film redatelja Zrinka Ogreste, Plavi cvijet, svoju će argetinsku premijeru doživjeti kao film otvaranja Međunarodnog tjedna filma u Buenos Airesu (ARFECINE). Premijeri će nazočiti veleposlanica RH u Argentinskoj Republici, Duška Paravić. 

Projekcija Plavog cvijeta je na rasporedu 10. srpnja. Film se na festivalu prikazuje izvan konkurencije. Glavni program festivala ARFECINE čine naslovi iz Argentine, Brazila, Kostarike, Francuske i Meksika. 

U najavi festivala, ističe se kako Plavi cvijet "stiže" u Argentinu nakon četiri nagrade osvojene na Pulskom filmskom festivalu te na Moskovskom filmskom festivalu, gdje ga je publika ocijenila kao treći najbolji film festivala. Festival ARFECINE će zatvoriti posljednje ostvarenje Cedrica Klapisha, En Corpsa (U tijelu), svojom argentinskom premijerom nakon devet nominacija za francuske filmske nagrade César 2022.

Plavi cvijet je prikazan na nizu svjetskih i regionalnih festivala. Na 68. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Zrinko Ogresta Zlatnom arenom za najbolju režiju, dok je Vanja Ćirić nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu. Film je osvojio i Nagradu međunarodnog žirija kritike kao najbolji film festivala. 

Film je snimljen prema scenariju Ivora Martinića, u koscenarističkoj suradnji s redateljem Ogrestom. U središnjim ulogama nastupaju Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Alen Liverić Doris Šarić Kukuljica.

Plavi cvijet nastaje u produkciji Interfilma iz Zagreba i koprodukciji beogradskog Zillion Filma. Producent je Ivan Maloča. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radio televizija. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.