Preskoči na glavni sadržaj

Planemo Veljka Popovića i Dota Petre Zlonoge na 40. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju

Na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, čije će se 40. izdanje održati od 13. do 18. lipnja, bit će prikazana dva hrvatska naslova. U službenoj konkurenciji kratkometražnih filmova prikazat će se Planemo u režiji Veljka Popovića, a izvan konkurencije eksperimentalno kratkometražno ostvarenje Dota Petre Zlonoge. 

Animirana znanstveno-fantastična priča Planemo svoju je svjetsku premijeru imala na netom završenom 19. izdanju Nizozemskog festivala animacije. Scenarij, režiju, dizajn i montažu potpisuje Veljko Popović, za animaciju su bili zaduženi Siniša Mataić, Natalia Marcos i Kristijan Dulić, 3D modeliranje odradio je Milivoj Popović, a glazbu potpisuje Siniša Jakelić. Film je nastao u produkciji Lemonade 3D/Krupni kadar i koprodukciji 3D2D animatora, a za distribuciju je zadužen Bonobostudio. Planemo je samotni lutalica, čuvar galaksije. To je napušteni svijet, nebesko tijelo izbačeno iz vlastita solarnog sustava uslijed kaotičnih planetarnih migracija. 

Dota u režiji Petre Zlonoge nastala je u produkciji Kinokluba Zagreb, a riječ je o vizualno-auditivnom tkanju u kojem je osnova animirana linija, a potka ženski glas. Kroz rad i tijek vremena isprepliće se ono što je tkano i ona koja tka. 

Film Dota nastao je povodom obilježavanja pedesetogodišnjice zagrebačkog Genre film festivala (GEFF, 1963.-1970.) na temu “Antifilm i nove tendencije u filmu”. Uz Zlonogu, hommagea GEFF-u prihvatili su se Dragan Mileusnić i Željko Serdarević (X Tape), Dalibor Barić i Tomislav Babić (Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji), Tomislav Šoban (Kraj) i Darko Vidačković (Machinae Novae 002). O distribuciji filmova brine zagrebački Bonobostudio. 

Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju ove je godine primio više od 2.700 prijava iz 85 zemalja svijeta. U službenu konkurenciju ušlo je više od 200 filmova, a sve ostale informacije o programu i samom festivalu potražite na njegovim službenim stranicama

Oba filma koja se prikazuju na festivalu sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova Planemo i Dota 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.