Preskoči na glavni sadržaj

Pismo ćaći osvojilo Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film

Pismo ćaći Damira Čučića osvojilo je četiri Zlatne Arene, uključujući i onu za najbolji film, a pet Arena osvojio je i Ljudožder vegetarijanac Branka Schmidta, uključujući i Arenu za najbolju režiju.

Pismo ćaći, dugometražni igrani prvijenac Damira Čučića, zapaženog hrvatskog montažera i autora dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, osvojilo je Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film na 59. izdanju Festivala igranog filma u Puli. Nagradu je osvojila producentica filma Vera Robić Škarica iz Hrvatskog filmskog saveza. Ocjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog programa u sastavu Vanja Černjul, Tomislav Kurelec, Dalibor Matanić, Ante Tomić i Nina Violić svoju je odluku obrazložilo sljedećim riječima:

"Pismo ćaći" potresno je uvjerljiva priča o odnosu oca i sina u patrijarhalnom svijetu gdje muškarci zaziru od nježnosti. U zadivljujućoj umjetničkoj pustolovini, autori filma, duboko ispod desetljetnih naslaga bijesa, međusobnog optuživanja, krivnje i kajanja, nalaze skrivenu ljubav, oprost i smiraj za obojicu junaka.

Pismo ćaći prvotno je zamišljen kao dokumentarni film temeljen na životu i iskustvima glavnoga glumca i protagonista Milivoja Beadera. Filmu su 2008. godine osigurana sredstva na Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u kategoriji dokumentarnog filma, a tijekom godina Čučićev je projekt evoluirao iz kratkometražnog dokumentarnog u cjelovečernji hibrid igranog i dokumentarnog filma, što je forma koja se na festivalskoj sceni danas sve češće susreće i sve je zapaženija od strane festivalskih selektora, kritičara, žirija i filmofila.

Ocjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog programa Pismo ćaći nagradio je još i Zlatnim Arenama za ton (Martin Semenčić) i montažu (Hrvoje Mršić, Damir Čučić). Mate Gulin osvojio je i Zlatnu Arenu za sporednog glumca za ulogu oca iz naslova, dok je Damir Čučić osvojio i Nagradu Breza za najboljeg debitanta.

Branko Schmidt osvojio je Zlatnu Arenu za režiju za film Ljudožder vegetarijanac. Ljudožder vegetarijanac nagrađen je i Zlatnim Arenama za masku (Jasna Rosini), scenografiju (Ivana Škrabalo) i kameru (Dragan Ruljančić), dok je Rene Bitorajac osvojio Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu dijaboličnog liječnika koji, riječima žirija, samouvjereno, točno i s nevjerojatnom lakoćom igra proračunato, hladnokrvno i cinično zlo.

Ljudožder vegetarijanac osvojio je i Nagradu OKTAVIJAN koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara za najbolji film unutar glavne selekcije Nacionalnog programa, a najboljim ostvarenjem u istoj kategoriji proglasila ga je i FEDEORA (Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana).

Vlatka Vorkapić osvojila je Zlatnu arenu za najbolji scenarij za film Sonja i bik, a isti je naslov osvojio i Zlatne Arene u kategorijama kostimografije (Slavica Šnur) i glazbe (Stanko Kovačić, Damir Martinović, Ivanka Mazurkijević).

Ana Karić nagrađena je Zlatnom Arenom za najbolju glavnu žensku ulogu za film Noćni brodovi Igora Mirkovića, dok je Olga Pakalović proglašena najboljom sporednom glumicom u Haliminom putu Arsena Antona Ostojića. Halimin put osvojio je i Nagradu publike Zlatna vrata Pule, a kao najbolji film ocijenio ga je i Žiri mladih filmofila.

Jozo Patljak, producent i redatelj filma Slučajni prolaznik, osvojio je Posebnu Zlatnu Arenu za tehnološku inovaciju za pionirsko uvođenje 3D tehnologije u hrvatsku kinematografiju.

Popis nagrada u ostalim kategorijama, kao i obrazloženja Ocjenjivačkog suda, potražite na službenim stranicama festivala.

Naslovne fotografije: Pismo ćaći; Ljudožder vegetarijanac; Halimin put; Sonja i bik; Noćni brodovi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.