Preskoči na glavni sadržaj

Pet hrvatskih naslova na 12. Anibaru

Na dvanaestom izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma Anibar koji se od 23. do 30. srpnja održava u gradu Peć na Kosovu te online, prikazat će se četiri hrvatskih naslova u natjecateljskim programima te jedan u programu namijenjenom filmovima za djecu i mlade.

Čak četiri od devet naslova u natjecateljskom programu "Balkan" su hrvatska. Riječ je o naslovima The Raft Marka Meštrovića, Vidiš li ih ti? Brune Razuma, Događaji za zaboraviti Marka Tadića i 45'' Lucije Oroz

Filmovi Marka Meštrovića, Brune Razuma i Lucije Oroz na Anibaru će imati svoje međunarodne premijere.

The Raft Marka Meštrovića do sada je prikazan na domaćim festivalima Animafest Zagreb, Festival mediteranskog filma Split i Tabor Film Festivalu, a uskoro se prikazuje i na Supertoonu. Film nastaje u produkciji Kreativnog sindikata, a producent je Igor Grubić. Marko Meštrović film je režirao, a scenarij potpisuje zajedno s Božidarom Trkuljom. Meštrović je, uz Davida Lovrića, zaslužan i za animaciju. 

Vidiš li ih ti? Brune Razuma nedavno je prikazan u Short Film Corneru na Filmskom sajmu festivala u Cannesu, a svoju je svjetsku premijeru imao na Animafestu, na kojem je osvojio nagradu za najbolji film u Natjecanju hrvatskog filma. Vidiš li ih ti? nastaje u produkciji Zagreb filma, a producent je Vinko Brešan

Događaji za zaboraviti, eksperimentalni animirani film Marka Tadića prvi je put prikazan na zagrebačkom 25 FPS festivalu prošle godine, a ovoga ljeta predstoji mu i projekcija na prestižnom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi. Film je na prošlogodišnjem izdanju slovenske Animateke osvojio posebno priznanje članova glavnog žirija. Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata (Igor Grubić) te koprodukciji Zagreb filma (Vinko Brešan). 

Studentski film Lucije Oroz, 45'', domaćoj se publici prvi put predstavio također na Animafestu, a osim na kosovarskom Anibaru, film se ovih dana prikazuje i na online festivalu međunarodne platforme The paus na kojoj gledatelji doniraju novac direktno filmašima čije filmove gledaju. The paus Premiers Festival slavi naslove koji su dostupni za gledanje na platformi, a cijeli se događaj odvija virtualno u srpnju. 

Osim navedenih naslova u "Balkan" konkurenciji, u programu za djecu i mlade (Kids&Teens) Međunarodnog festivala animiranog filma Anibar prikazuje se i film Tonka će sutra Morane Dolenc, kojem će to biti međunarodna premijera. Nakon Kosova, film "putuje" u Italiju: na Međunarodni festival animiranog filma Animaphix u sicilijanskom Palermu, a zatim na festival Imaginaria u gradu Conversano. 

Tonka će sutra priča je o djevojčici Tonki koja voli odgađati stvari za sutra. Bilo to pisanje zadaće, šetnja psa, pospremanje igračaka, sasvim je svejedno, jer koji god zadatak Tonka treba izvršiti, pronaći će način da ga odgodi za sutra. A sutra će ga odgoditi za prekosutra. Zato je dobila Sutriće, koji napadaju djecu koja sve ostavljaju za sutra. 

Redateljica Morana Dolenc napisala je i scenarij, uz Jelenu Pervan, a animaciju je radila Mirta Brkulj. Dizajn likova temeljen je na ilustracijama Vande Čižmek iz knjige Jelene Pervan. Za kompoziting je zadužena Maša Udovičić, koja je ujedno i producentica filma (Luma film). Glazbu su skladale Anita Valo i Meri Jaman, a zvuk je oblikovao Dubravko Robić. Glasove u filmu daju Katja Panić, Petar Atanasoski, Vesna Ravenšćak Lozić i Morana Dolenc. 

U sklopu ovogodišnjeg Anibara prikazat će se više od 300 filmova raspoređenih u devet programa, od kojih je šest natjecateljskih. O nagradama u natjecateljskim programima odlučuju tri različita žirija. U žiriju koji bira pobjednike u programima namijenjenima glazbenim videima te filmovima o ljudskim pravima je i hrvatska filmašica, Paola Orlić, producentica festivala Animafest Zagreb. 

Posjetitelji će filmove moći pogledati od 23. srpnja do 1. kolovoza u kinodvoranama i kinima na otvorenom, ali i na festivalskoj online platformi. Osim filmskog programa, festival nudi i radionice, rasprave, panele i sastanke s filmašima, prezentacije i pitching sesije. Tema ovogodišnjeg programa je izolacija.

Više o festivalu potražite na njihovoj službenoj i Facebook stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.