Preskoči na glavni sadržaj

Pet hrvatskih filmova na festivalu u Rotterdamu

Na 44. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, koji se održava od 21. siječnja do 1. veljače, u programskim će sekcijama biti prikazano pet hrvatskih filmova: dugometražni Kosac redatelja Zvonimira Jurića i kratkometražni Manjača Tina Žanića, Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić, Velike stijene Bore Leeja te Don Kihot Vlade Kristla.

Kosac će biti prikazan u programu Spectrum, posvećenom recentnim filmskim ostvarenjima etabliranih autora i umjetnika koji značajno doprinose filmskoj umjetnosti. Režiju potpisuje Zvonimir Jurić, koji uz Jelenu Paljan potpisuje i scenarij filma, koji govori o čovjeku kojem je pogreška koju je davno napravio potpuno izmijenila život, jednako kao što je ratna trauma izmijenila život sredine u kojoj se priča odvija.  

U programu Spectrum Shorts, koji je svojevrsni festival unutar festivala i najveće predstavljanje kratkometražnog filma u Europi, bit će prikazan film Manjača Tina Žanića. Manjača govori o mladiću koji po prvi puta odlučuje uzeti svoj život u svoje ruke te se useljava kod svoga djeda. Režiju i scenarij potpisuje Tin Žanić, kameru Jana Plećaš, montažu Jan Klemsche, oblikovanje zvuka Martin Semenčić, a film je nastao u produkciji Kinokluba Zagreb. 

Novi film redateljice Hane Jušić, Da je kuća dobra i vuk bi je imao, bit će prikazan u programu Really? Really!, selekciji naslova koji nastavljaju tradiciju nadrealizma u suvremenom filmu. Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, kameru Jana Plećaš, montažu Jan Klemsche, a oblikovanje zvuka Borna Buljević i Martin Semenčić. Film govori o Sandri, pretjerano osjetljivoj djevojci koja ponekad ne može razlučiti stvarnost od svojih neobičnih fantazija. Na rođendanskoj proslavi svoga muža prisiljena je provesti dan s njegovom obitelji, koja je ne prihvaća, a pod njihovim okrutnim povećalom Sandra postepeno gubi doticaj sa stvarnošću. Film je nastao u produkciji Akademije dramskih umjetnosti, a ovo mu je svjetska premijera. 

U istom će programu biti prikazan film Velike stijene u režiji Bore Leeja (Borisa Ivkovića) iz 2010. godine, te animirani film Don Kihot  autora Vlade Kristla iz 1961. godine. 

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od  najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji – osim što svake godine privlači desetine tisuća profesionalaca i posjetitelja - određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i izuzetno razvijenog industrijskog segmenta (filmski sajam CineMart) Rotterdam se ubraja među festivale prve kategorije. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Kosac, Manjača, Da je kuća dobra i vuk bi je imao

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.