Preskoči na glavni sadržaj

Parada osvojila nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu

Hrvatska manjinska koprodukcija Parada redatelja Srđana Dragojevića čiji je koproducent zagrebačka tvrtka Mainframe Production i u kojoj su značajne uloge odigrali hrvatski glumci Goran Navojec, Dejan Aćimović, Bojan Navojec, Vedran Mlikota i Sime Grzan, osvojila je čak tri nagrade na 62. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Osvojivši nagradu publike Berlinalea, posebno priznanje Ekumenskog žirija i nagradu Victory Column koju dodjeljuje žiri sastavljen od čitatelja gay magazina Siegessäule Parada je na jedinstven način ujedinila publiku, LGBT zajednicu i žiri sastavljen od predstavnika Katoličke i Protestantske crkve.

U žestokoj konkurenciji s novim filmovima Volkera Schlöndorffa, Cao Hamburgera i Pen-ek Ratanaruanga, film Parada osvojio je nagradu publike programa Panorama za najbolji dugometražni film. Riječ je o jedinoj nagradi koju dodjeljuje publika Berlinalea te najvažnijoj u kategoriji nagrada nezavisnih čitateljskih žirija i publike za koju glasuju svi posjetitelji Berlinalea. U glasovanju je ove godine sudjelovalo više od 23 000 posjetitelja.

Službena dodjela nagrade koju Panorama dodjeljuje u suradnji s RTV Radioeins i berlinskim magazinom Tip održat će se u nedjelju, 19. veljače u CinemaxX-u na Potsdamer Platzu. Srđanu Dragojeviću nagradu će uručiti Wieland Speck, direktor programa Panorama, Robert Skuppin, direktor programa RTV Radioeins i Heiko Zwirner, glavni urednik magazina Tip. Nakon dodjele, u 20.00 sati, Parada će doživjeti još jedno prikazivanje u okviru projekcije pobjedničkog filma.

Uz to važno priznanje, Paradi je pripalo i posebno priznanje Ekumenskog žirija – za izniman doprinos u senzibiliziranju gledatelja za duhovne, društvene i ljudske vrijednosti te nagrada Victory Column koju dodjeljuju čitatelji popularnog berlinskog LGBT magazina Siegessäule (Victory Column).

Od svih filmova prikazanih u programu Panorama, Parada se ističe svojom jedinstvenošću. Koristeći se humorom, jednim od najsnažnijih izražajnih sredstava, ujedinjuje homoseksualce i homofobe, ali i cijelu publiku. Kao niti jedan drugi film, Parada ima snagu da prenese jedinstvenu poruku, da je svima nama potrebna ljubav, bez obzira koga i na koji način volimo, bez obzira na to jesmo li mladi, stari, gay ili heteroseksualni. Odlukom o dodjeli nagrade Paradi žiri se želi pridružiti u daljnjem prenošenju ove poruke, stoji u obrazloženju čitateljskog žirija. Nagrada Victory Column dodijeljena je Dragojeviću za vrijeme dodjele nagrada Teddy, najvažnijih svjetskih filmskih ‘queer’ nagrada.

Parada je film nastao u koprodukciji četiriju zemalja – Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije te uz potporu Eurimagesa. Nakon izlaska ubrzo je postao veliki regionalni hit prikupivši više od pola milijuna gledatelja u kinima Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Panorama je program Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu posvećen autorskom filmu i strastvenoj, kritičnoj i angažiranoj publici. Ove godine doživio je svoje 14. izdanje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.