Preskoči na glavni sadržaj

Palunkova scenaristička radionica ScriptWatching poziva sudionike

Scenaristička radionica ScriptWatching u organizaciji Palunka poziva zainteresirane polaznike da se uključe u njezino posljednje ovosezonsko izdanje, čija će gošća biti Sonja Tarokić.

Scenaristička radionica ScriptWatching jedan je od projekata Palunkovog kluba, koji vodi Palunkova stalna suradnica - dramaturginja te filmska i TV scenaristica Irena Krčelić. Radionica je otvorena svima, a posebno je namijenjena scenaristima i redateljima (filmskim studentima ili amaterima) te onima koji tek pišu i snimaju svoje prve kratke filmove.

Ovo će izdanje ScriptWatchinga ugostiti Sonju Tarokić, redateljicu i scenaristicu zapaženih kratkometražnih naslova Crveno, Pametnice (koji je surežirala s Hanom Jušić), Kurvo! i Ja sam svoj život posložila, koji su dosad prikazani i nagrađeni na Danima hrvatskog filma, Sarajevo Film festivalu, F.R.K.A.-i, a i u Palunkovom izboru za najbolji hrvatski filmski scenarij 2011. njezini filmovi zauzeli su prva dva mjesta. Također, za uloge u njenim filmovima nagrađene su i glumice Marina Redžepović, Marina Vodeničar te Karla Brbić.

Sudionicima ScriptWatchinga nekoliko će dana prije radionice biti poslani scenariji Sonje Tarokić na čitanje, na radionici će se gledati njezini filmovi, a zatim analizirati razlike između pisanog predloška i ekranizacije, odabir režijskog pristupa i vizualnog stila, načine oblikovanja likova u tekstu i u slici, organizaciju radnje, prenošenje atmosfere i drugo. Nakon toga slijedi razgovor, na kojem će gošća, osim na pitanja vezana za navedene teme, pokušati odgovoriti i na ona o prednostima i ograničenjima složenog međuodnosa produkcije, režije i scenaristike.

Broj mjesta je ograničen, pa se sve zainteresirane moli da se prijave do 22.06. na radionice@palunko.org s osnovnim podacima (ime i prezime, kontakt-broj te vrlo kratka informacija o studiju, iskustvu ili struci – odnosno što studirate, jeste li član neke filmske udruge, kino kluba, samostalni autor i sl). Radionica će se održati u srijedu 27.06. u 19 sati u Maloj dvorani kina Tuškanac u Zagrebu. Nakon ljetne pauze, radionica će sa sesijama nastaviti od rujna.

ScriptWatching popratno je događanje Palunkovog kluba – mjesečnog zbivanja nastalog 2010. godine u suradnji s Blank_filmskim inkubatorom i Kino klubom Zagreb, otvorenog svim bivšim i sadašnjim polaznicima radionica u organizaciji Palunka, Blanka i KKZ-a. Palunkov klub zamišljen je kao mjesto na kojem svi zainteresirani mogu zajedno komentirati i razvijati svoje ideje za scenarije kratkometražnih igranih filmova.

Ovim projektom Palunko sa svojim partnerima želi popuniti nedostatak kontinuirane scenarističke edukacije u Hrvatskoj te otvoriti mjesto za razvoj scenarističkog mišljenja u praksi. Palunkov klub tako funkcionira kao cjelogodišnji program u kojem su svi sudionici ujedno i mentori svim ostalim sudionicima, a sastanke moderiraju voditelji projekta Palunko Jasna Žmak i Uroš Živanović.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.