Preskoči na glavni sadržaj

Otvoreno 7. izdanje Supertoona – međunarodnog festivala animacije

Sedmo izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, svečano je otvoreno u nedjelju, 16. srpnja, na Maloj loži u Šibeniku. Festival će u šest dana na četiri gradske lokacije prikazati preko 160 animiranih filmova u šest natjecateljskih kategorija. Festival traje do 21. srpnja, kada će se saznati odluka stručnog žirija i tko osvaja nagrade, kip Supertoonka.

'Kažu da je sedma godina kobna, ali mi smo uvjereni kako će ovo biti najbolje izdanje Supertoona do sada. U narednih šest dana, osim filmova, možete pogledati izložbu u galeriji Krševan, posjetiti radionicu animacije ili igrati video igrice u virtualnoj stvarnosti. Zahvaljujem svim institucijama koje su nam pružile podršku, a najviše autorima, bez čijih radova ovaj festival ne bi postojao,' rekao je organizator Slave Lukarov.

Festival je podržao i svečano ga otvorio gradonačelnik Željko Burić, a uoči svečanog otvaranja, u Galeriji sv. Krševana je otvorena izložba poznatog hrvatskog ilustratora Mirona Milića.

U službenoj konkurenciji kratkih animiranih filmova bit će prikazano 22 filma iz 16 zemalja. Neki od onih koje vrijedi istaknuti su filmovi koji su osvojili brojne nagrade te bili na najvećim svjetskim festivalima, čime Supertoon dokazuje svoju relevantnost i uživa povjerenje najvećih svjetskih autora i studija koji prijavljuju svoje radove.

Nova natjecateljska kategorija su kratki studentski filmovi. 'Preko 100 fakulteta i akademija poslalo nam je animirane uratke svojih studenata. Riječ je o diplomskim i poslijediplomskim radovima, a bit će prikazano 34 filma iz 22 zemlje te će se među njima izabrati najbolji kratki studentski animirani film,' pojasnio je Lukarov.

Šibenik, kao domaćin međunarodnog festivala djeteta, ima najmlađu publiku najvećih očekivanja, stoga, Supertoon posvećuje posebnu pozornost dječjem programu za koji se uvijek traži stolica više. U konkurenciji dječjeg animiranog filma bit će prikazano 26 filmova iz 21 zemlje.

Supertoon je poznat i po prikazivanju animiranih video spotova iz cijelog svijeta, pa će tako i ove godine prikazati 50 filmova iz 29 zemalja, od kojih su neki rađeni za bendove Gorilas, Oasis ili Circeles.

Posljednja službena kategorija je kategorija namjenskog filma u kojoj gledatelji mogu vidjeti kako kompanije koriste animaciju za svoju promociju. U toj kategoriji bit će prikazano 30 reklama iz 12 zemalja, a neke od njih su rađene za svjetski poznate kompanije kao što su CNN, Red Bull, Cartoon Network i Disney.

U sklopu popratnog programa održat će se i razgovori s autorima, predstavljanje škola i studija animacije te retrospektivne projekcije i izložbe.

Ove godine u sklopu festivala organizirane su dvije radionice: dječja 'Planktoon', koju vodi Marko Zdravković te studentska radionica VJinga i mappinga objekta 'Supervision' koju će voditi Natko Stipaničev, a na koju su pozvani studenti s hrvatskih i europskih studija animacije.

7. izdanje Supertoona – međunarodnog festivala animacije održava se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: otvaranje festivala; Miron Milić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.