Preskoči na glavni sadržaj

Otvoreno 17. izdanje Festivala 25 FPS

Sinoć pred punom dvoranom zagrebačkog Kina SC otvoreno je 17. izdanje Festivala 25 FPS. Organizatori i članovi selekcijske komisije Marina Kožul, Mario Kozina i Tena Trstenjak pozdravili su publiku i osvrnuli se na ovogodišnji natjecateljski program: Kao i prošla godina, i ova je bila obilježena izvanrednim okolnostima – događajima koji su nas potaknuli da promislimo mnogo toga što smo uzimali zdravo za gotovo i presložimo vlastitu stvarnost. 

"Ovi procesi odrazili su se i u filmovima u natjecateljskom programu, ali i u načinu na koji smo ih oblikovali u cjeline." istaknuo je Mario Kozina.

Festival su otvorili filmovi iz prvog bloka natjecateljskog programa, uz prisustvo Rite Ferrando i Lilly Jue Sheng (Ikebana) te Antoinea Chapona (Moji krajolici). 

U petak, 24. rujna, drugi dan Festivala 25 FPS donosi dva nova bloka natjecateljskih filmova, program antropoloških filmova koji propituju prostor u izboru članice Velikog žirija Pije Borg te audiovizualni performans uživo Lichun Tseng i Roberta Krossa u sklopu Expanded Cinema programa. 

Festivalski dan u 16 sati otvara prvi od tri programa u izboru članova i članica Velikog žirija. Australska redateljica Pia Borg predstavit će se programom Replike boje koji obuhvaća različite klasične i suvremene naslove nadahnute istraživanjem za njezin nagrađivani film Silika (Grand Prix, 25 FPS 2018). 

U 18 sati na rasporedu je drugi blok natjecateljskog programa sa šest filmskih poema o razgolićavanju od arhitekture, identiteta i tijela, sve do epiderme, filma i hlapljivih sjećanja. Svoje filmove publici će uživo predstaviti Ghyzlène Boukaïla, autorica filma #31# (Skriveni poziv), Mateo Vega (Postoji moj duh) te dvojac Sophía Petersen i Shaun Finneran (Mjesto prolaznosti).

Umna sumaglica naziv je trećeg bloka natjecateljskog programa koji se prikazuje u 20 sati, a obuhvaća pet uzbudljivih i intrigantnih naslova koji pozivaju na širenje percepcije i padanje u trans. Tina Frank (Frozen Jumper), Mary Helena Clark (Obličje bez činjenice) i Iva Kraljević (montažerka filma Horizont) govorit će o svojim filmovima uživo. 

U 22.30 nizozemski tandem Lichun Tseng i Robert Kross otvorit će seriju audiovizualnih performansa uživo (Expanded Cinema) uranjajućom i tranzičnom izvedbom za četiri 16-milimetarska projektora Ebb and Flow. 

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica preko sustava Entrio. Program se održava u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sve ostale informacije potražite na službenim stranicama festivala, Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Vimeu

Naslovne fotografije: otvorenje 17. izdanja Festivala 25 FPS
(*autor fotografija je Samir Cerić Kovačević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.