Preskoči na glavni sadržaj

Otvorenje nove sezone Art-kina Croatia uz Istvána Szaba, članove udruženja FERA i program hrvatskih kratkih filmova

Nova sezona riječkog Art-kina Croatia svečano se otvara u petak, 23. rujna 2011. godine programom suvremenih hrvatskih kratkometražnih naslova, nagrađivanih na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Na svečanom otvaranju gostovat će i četrdesetero europskih redatelja i redateljica, među njima i oskarovac István Szabó.

Svečano otvaranje pod nazivom Hrvatski kratki počinje u petak, 23. rujna u 20 sati, a novu sezonu otvorit će kratkometražni hrvatski filmovi Žuti mjesec Zvonimira Jurića, Nogomet Ane Hušman i Onda vidim Tanju Jurja Lerotića. Svečano otvaranje će uveličati brojni gosti, između ostalih i četrdesetero redatelja i redateljica Udruženja europskih filmskih redatelja (FERA) kojim predsjedava István Szabó. Filmski redatelji i redateljice iz dvadeset i pet europskih zemalja sudionici su trodnevne godišnje skupštine FERA-e u Opatiji.

Gošća otvorenja bit će i danska redateljica Birgitte Staermose, autorica dansko-hrvatske koprodukcije Soba 304, u kojoj dvije uloge tumače hrvatski glumci Ksenija Marinković, Leon Lučev i Ivo Gregurević. Film je osvojio Posebno priznanje žirija za glazbu na ovogodišnjem, 46. međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma.

Na svečanom otvaranju u Art-kinu Croatia gostovat će i brojni renomirani hrvatski redatelji: Krsto Papić (Kad mrtvi zapjevaju, Lisice) Vinko Brešan (Kako je počeo rat na mom otoku,1996. Velika Zlatna Arena za režiju-Pula film festival 1996.), Ognjen Sviličić (Oprosti za Kung Fu) i Antonio Nuić (Sve džaba - Velika Zlatna Arena na Pula Film Festival 2006.; Kenjac, 2009.).

U subotu 24. rujna s početkom u 18 sati slijede projekcije četiriju naslova: animirani Dove sei, amor mio Veljka Popovića, igrani Crveno Sonje Tarokić, igrani Imaš ti neku priču? Daria Juričana te Tulum Dalibora Matanića.Tulum je uvršten na prestižni Filmski festival u Cannesu, u konkurenciju programa Critic's Week, u kojem je uz njega prikazano samo sedam filmova iz cijeloga svijeta.

U utorak u 20 sati prikazuje se program Avantura animacije: Nedeljko Dragić koji uključuje opus jednog od ponajboljih hrvatskih animatora, odnosno 11 njegovih kratkih filmova među kojima i Elegija iz 1965., Tup-tup iz 1972., ali i nagrađenu špicu za Animafest 2002. godine. Prije samih projekcija predstavit će se knjiga Nedeljka Dragića Avantura linije: 699 crteža ispod šestinskog šeširića.

Ulaz je slobodan oba dana programa!

Naslovne fotografije: Žuti mjesec; Nogomet; Onda vidim Tanju
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.