Preskoči na glavni sadržaj

Otvorene prijave za Splitski filmski festival 

Otvorene su prijave za 28. izdanje Splitskog filmskog festivala, koje će se održati od 12. do 21. listopada 2023. Rok za prijave je 3. srpnja.

Festival prezentira sva nova, kreativna, osobna, eksperimentalna, radikalna, subverzivna ostvarenja (film, video i novi mediji) svih dužina i žanrova. Pozornost se poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i video produkcije, bilo da je riječ o tradicionalnoj filmskoj tehnici ili najnovijoj tehnologiji digitalne slike.

Program festivala se raslojava u više segmenata; okosnica festivala su međunarodne konkurencije dugometražnih (izbor kreativnih dugometražnih ostvarenja recentne svjetske produkcije, bez kinodistribucije) i kratkometražnih filmova, svih žanrova, pretežno eksperimentalnih.

Dugometražni filmovi, koji nisu odabrani za konkurenciju, ali odgovaraju profilu festivala prikazat će se u paralelnim filmskim programima Forum (program dugometražnih filmova recentne svjetske produkcije, izvan konkurencije), Focus (program dugometražnih angažiranih / provokativnih filmova) ili Frame Extended (program dugometražnih eksperimentalnih / avangardnih filmova). Tu je još Posebni program koji uključuje ne samo filmove, već i radove novih medija (interaktivne instalacije, digitalni / internet projekti, performansi), koje festival od samih početaka 1996. svake godine organizira; značajan dio novih ostvarenja posvećen je proširivanju festivalske publike i većoj uključenosti lokalne zajednice u samu manifestaciju.

Također, svi programi su u skladu s odgovornošću festivala prema zajednici te se provode u cilju educiranja javnosti, posebno mladih, revitalizacije gradske jezgre Splita (zaustavljanje trenda izumiranja klasičnih kino dvorana u gradu Splitu) te informiranja javnosti o aktualnim društvenim temama, koristeći pri tom multidisciplinarni pristup.

Posebna pozornost pridaje se predstavljanju i promociji hrvatske filmske produkcije, lokalne i nacionalne, projekcijama dugometražnih i kratkometražnih filmova na STFF-u, gdje se autori, producenti, filmaši i inozemni gosti festivala imaju priliku upoznati s radovima naših sineasta, što domaćim filmašima daje jedinstvenu priliku razmjene iskustava s međunarodnim filmskim profesionalcima. Izbor programa reflektira prijeko potrebnu diskusiju o globalnim problemima društva danas, baveći se temama poput položaja žena, migrantskih kriza, pitanjima spola i seksualnosti, ljudskih prava, osobne slobode pojedinca te sve većeg utjecaja razvoja tehnologije na (ne)kvalitetu života.  

Festival svake godine dodjeljuje filmsku nagradu Ivan Martinac, u spomen na karizmatičnog splitskog filmskog autora. Svi prikazani hrvatski filmovi, bez obzira u kojem segmentu festivala se predstavljaju, konkuriraju za spomenutu filmsku nagradu, koju je STFF utemeljio 2017., a dodjeljuje se hrvatskom autoru/ci za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.

Dva međunarodna žirija dodijelit će Grand Prix i Posebne nagrade samo za filmove u konkurenciji (dugometražni i kratkometražni). Članovi žirija u obje konkurencije su eminentni profesionalci iz redova filmske umjetnosti (kritičari, producenti, filmski redatelji), a jedan član žirija je iz Hrvatske, dok su dvoje iz inozemstva. 

 Više o načinu prijave pronađite na službenoj stranici Splitskog filmskog festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.