Preskoči na glavni sadržaj

Otvorene prijave na radionicu videa s Rafalom Morusiewiczem

U periodu od 26. do 29. travnja u Splitu se održava radionica izgradnje kvir filmskih historiografija kroz pokvirivanje pronađenih snimaka (found footage). Prijave na radionicu obavezne su te otvorene do 22. travnja.

Vizualni umjetnik, pisac i pedagog Rafal Morusiewicz održat će radionicu pokvirivanja pronađenih snimaka. Kroz radionicu autor će podijeliti svoju praksu - kvir historiografsko čitanjanja filma i rad s pronađenim snimkama, te zajedno sa sudionicima radionice istražili da li se i kako se ona može primijeniti na izgradnju kvir filmskih historiografija iz centralne i istočne Europe. 

Autor svoju umjetničku i istraživačku praksu, temeljenu uglavnom na poljskom filmu, naziva kvir historiografsko čitanje. Radi s filmskim arhivom u svrhu promišljanja mogućnosti njegova pokvirivanja, kombinirajući historiografiju s auto-etnografijom, te audio-vizualnim i tekstualnim intervencijama u već postojeću pokretnu sliku. Kroz uređivanje i nanošenje višestrukih slojeva zvuka, slike i teksta, kroz dodavanje kvir komentara na fragmente iz filmske povijesti, autor nastoji re-konfigurirati različite temporalnosti, ugrađene u izvorni filmski materijal, filtrirajući ga kroz osobna iskustva kvir afekata i srodstva, istražujući osobne duhove čije sablasne prizore filmska slika potiče i izaziva. Cilj mu je utjecati na ono što je u filmu i filmskoj povijesti bilo ušutkano, izbrisano i/ili prisvojeno te time otvoriti mogućnosti za oslobađanja znanja koje nije mainstream ili poželjno.

Radionica će se održati u periodu od 26. do 29. travnja u Kino klubu Split, Dom mladih, Ulica slobode 28. Predviđeni su popodnevni termini. Za sudjelovanje nije potrebno predznanje, ali su zbog ograničenog broja polaznika prijave obavezne. Link za prijave potražite na ovoj poveznici

Rafal Morusiewicz je vizualni umjetnik, pisac i pedagog s prebivalištem u Beču. U svom umjetničkom i istraživačkom pristupu filmu bavi se metodološkim strategijama koje bi mogle pokvirit, tj. uzrujati i denormalizirati, inače vertikalne i binarne odnose između umjetnika/istraživača i područja istraživanja (tj. pronađenog filmskog materijala), između teorije i podataka, kao i među sudionicima projekta: ljudima, pričama, filmovima i tekstovima. Provođenje kvir istraživanja zahtijeva usvajanje metodološke fluidnosti; u tu svrhu koristi strategije i estetike remiksiranja društveno-političkih niti, narativa, karakterizacija, žanrova i formata koji dolaze iz meterijala s kojima radi, zajedno s vlastitim, nepouzdanim, afektivnom pamćenjem i stilskim eksperimentom na tekstu, proširujući granice akademskog pisanja.

Radionica se provodi u partnerstvu s Kino klubom Split te se realizira u sklopu programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja. Rad kolektiva financijski podržava Zaklada Kultura nova. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.