Preskoči na glavni sadržaj

Otvorena sva digitalizirana kina: Kutina je centar svijeta!

Kutina, 10. listopada – U dupkom popunjenom kinu Moslavina kutinskog Pučkog otvorenog učilišta jučer je održana središnja svečanost kojom su s redovnim programom započele sve dvorane obuhvaćene projektom Digitalizacije nezavisnih kina. Na svečanosti su sudjelovali ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić, gradonačelnik grada Kutine Andrija Rudić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, voditeljica projekta Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača Tina Hajon te članovi filmske ekipe Kauboja, čije je rekordno, istovremeno otvaranje na 42 ekrana i 36 lokacija simbolički označilo početak rada na sljedećoj fazi projekta Digitalizacije: stvaranje mreže nezavisnih kina.

Kutinsko kino Moslavina jedno je od 28 kina i šest filmskih festivala koje je zahvaljujući projektu Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača opremljeno suvremenom digitalnom tehnologijom. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u svome je govoru čestitala svima koji su radili na tome da se projekt ostvari te apostrofirala važnost uspješnog angažmana lokalnih gradskih uprava i voditelja kina. Ministrica Zlatar Violić dodala je: Htjela bih vam čestitati. Do ovakvih projekata ne bi došlo da netko nije imao hrabrosti reći – mi imamo pravo na svoje kino! Ovo će vam kino pružiti uvid u jednu drugu stvarnost i uvid u tip filmova koji ne možete inače vidjeti u redovnim filmskim i televizijskim programima. To pravo da gledate nešto drugačije znači pravo na drugačiji život – pravo na promjenu, da mislite drugačije i da dalje hrabro pratite i izvodite projekte. Naš je posao je da prepoznamo vaše ideje i da im damo potporu.


Ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić

Ministrica Zlatar Violić također se osvrnula na ulogu koju će kino imati u revitalizaciji kulturnog i društvenog života gradova: Kino je za sve nas bilo mjesto druženja i komunikacije. To nije bilo mjesto usamljivanja, nego mjesto u koje smo išli zajedno. Zato želim da ovo kino postane mjesto vašeg okupljanja, da oblikuje i ponovno uspostavlja navike koje su u posljednjih dvadesetak godina nestale iz hrvatskog društvenog života.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić: Kada se napravi jedan civilizacijski korak naprijed, a mislim da je digitalizacija upravo to, onda treba reći nešto lijepo o budućnosti. Zato ćemo se truditi da i dalje održavamo kino Moslavina. Nadam se da ćete dolaziti u kino, da će film ponovno postati dio kutinskoga društvenog života i nadam se da će Kutina izrasti u grad koji će cijeniti kino i čija će dvorana ponovno biti popunjena. S tom mišlju, želim vam da se opet i ponovno vraćate.


Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar govorio je o sadržajnim mogućnostima koje otvara projekt digitalizacije. Pritiskom digitalnog ključa ova skromna dvorana može postati Carnegie Hall, milanska Scala ili bilo koja operna kuća u svijetu, iz koje će signal stići u Kutinu. Digitalni projektor vodi nas još dalje – prema kratkometražnom filmu ili dokumentarcu, djelima od kojih su vas odvojili, a uskoro ćete ih ponovo gledati ovdje, na stalnom repertoaru. Također, ova nova sprava vodi nas u vrijeme prošlo, u doba kada smo u kinu bili zajedno i kada nam je u kinu bilo dobro. Vidim pred sobom najljepšu sliku koju filmski čovjek može ugledati – to je puno kino. Hvala vam što ste večeras došli i što osjećate da je ovo prava stvar.

Hrvoje Hribar je zavšio s čestitkom vezanom uz Kauboje, film koji je sniman na lokacijama u Kutini i koji je upravo toga dana u Kutini i u ostalim hrvatskim gradovima krenuo u distribuciju: Danas slavimo još nešto – slavimo kutinski film. Slavimo trenutak kada je jedan veliki hit, film od kojeg će se zatresti Hrvatska, snimljen u Kutini. Kutina je centar svijeta!


Damir Martinović Mrle, Suzana Pandek, Tomislav Mršić, Tina Hajon i Ljerka Čorak

Otvaranjem na 42 ekrana i na 36 lokacija Kauboji su ostvarili rekordno otvaranje u povijesti hrvatske kinematografije, a njihovo istovremeno prikazivanje u gradovima diljem Hrvatske simbolički je označilo i početak rada na novoj fazi Digitalizacije nezavisnih kina. Voditeljica projekta Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača Tina Hajon tom je prilikom izjavila: Večerašnji ćemo događaj pamtiti. Ova akcija sjajan je primjer suradnje Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, lokalnih gradskih uprava i kinoprikazivača od koje koristi može imati samo publika. Zato su nam strateško planiranje, filmski program i zajednička promocija sljedeći koraci u kreiranju mreže hrvatskih nezavisnih kina.

Paralelno s Kutinom, Kauboji si otvorili i nezavisna kina u 21 gradu: Velikoj Gorici, Rovinju, Pakracu, Puli, Poreču, Gospiću, Splitu, Pazinu, Vodicama, Daruvaru, Zaboku, Osijeku, Sinju, Dubrovniku, Prelogu, Koprivnici, Kutini, Novskoj, Rijeci, Sisku, Čakovcu i na otoku Korčuli.

Fotografije u visokoj rezoluciji s jučerašnjeg otvaranja preuzmite na ovoj poveznici. Fotograf je Alan Vajdić.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.