Preskoči na glavni sadržaj

Otvoren poziv: Eurimages traži nezavisne filmske stručnjake 

Nastavno na vanjsku evaluaciju provedenu 2018. godine, europski koprodukcijski fond Eurimages započeo je dubinsku reformu u načinu upravljanja i procesu donošenja odluka, kao i reviziju svojih radnih procedura. Ta reforma se posebno tiče programa potpora koprodukcijama, čiji će se koncept promijeniti od 1. siječnja 2022. godina. Slijedom toga, Eurimages Javnim pozivom potražuje vanjske stručnjake iz filmske industrije koji bi sudjelovali u odlukama o potpori. 

Struktura upravljanja i odlučivanja unutar Fonda bit će uređena na sljedeći način:

 Upravni odbor   

Upravni odbor ima jednu do dvije sjednice godišnje, a sastoji se od predstavnika svake od država članica (popis država članica možete pogledati ovdje). Odbor definira politiku i strateška usmjerenja Fonda, odlučuje o uvjetima dodjele financijske potpore te usvaja i nadgleda proračun Fonda. 

 Izvršni odbor  

Izvršni odbor ima tri sjednice godišnje, a sastoji se od trećine predstavnika država članica koji se biraju po sistemu rotacije. Predstavnici u svom mandatu donose odluke o stvarima koje nisu u nadležnosti Upravnog odbora, uključujući usvajanje preporuka za financijsku potporu koje daju radne skupine za različite programe potpore. 

 Nezavisni vanjski stručnjaci  

Nezavisni vanjski stručnjaci iz filmske, audiovizualne i kulturne industrije su odgovorni za procjenu zahtjeva za potporu i davanje preporuka za dodjelu financijske potpore u skladu s kriterijima i smjernicama koje je definirao Upravni odbor. Ti će stručnjaci djelovati u okviru programa potpore koprodukcijama, ali mogu biti angažirani i za druge programe Fonda. 

Otvoren poziv za vanjske stručnjake  

Kako biste se prijavili na poziv morate ispunjavati sljedeće uvjete:

1. Morate biti dostupni u razdobljima predviđenima za procjenu prijavljenih projekata (to su okvirno: veljača/ožujak, svibanj/lipanj i listopad/studeni)

2. Potrebno je imati najmanje tri godine iskustva u ovim područjima:

 • pisanje scenarija/režiranje
 • distribucija/prodaja
 • produkcija
 • izvedbena umjetnost
 • montaža
 • snimanje (direktor fotografije)
 • programiranje festivala
 • druge važne djelatnosti u audiovizualnom sektoru (voditelji odjela: glazba, storyboarding, scenografija, zvuk)
 • visoka razina poznavanja čitanja engleskog jezika
 • visoka razina usmenog znanja engleskog ili francuskog jezika (razine B2/C1 - CEFR
 • dobro poznavanje međunarodne poslovne prakse u filmskoj industriji, posebno u polju međunarodnih koprodukcija 

Prijaviti se možete na OVOJ poveznici, a smjernice za obavljanje dužnosti vanjskog stručnjaka možete pronaći ovdje.

Svi detalji o reformi te pozivu mogu se pronaći na službenoj stranici Eurimagesa

Hrvatska je od 2003. godine članica Eurimagesa, fonda Vijeća Europe namijenjenog poticanju koprodukcije, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva. Eurimages je osnovan je 1989. i danas ima 40 zemalja članica. Cilj fonda je razvijanje europske filmske industrije putem potpora filmskim koprodukcijama, kinodistribuciji i kinoprikazivaštvu te kroz uspostavljanje suradnje između filmskih profesionalaca. Više o programima potpore Eurimages pronađite ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.