Preskoči na glavni sadržaj

Otvoren Motovun Film Festival 

U utorak, 26. srpnja, otvoren je Motovun film festival, koji traje do 30. srpnja. Na svečanom otvaranju, predstavljene su počasne nagrade Maverick, koja je pripala Goranu Markoviću te '50 godina' kojom je Motovun obilježio karijeru Ranka Mitića Mite. Posjetitelje festivala očekuje više od 100 naslova. 

Pred kulisom ilustracija, koje je na platnu uživo stvarao slikar i kroničar motovunske svakodnevice te autor vizualnog identiteta ovogodišnjeg izdanja MFF-a, Danilo Dučak, direktor festivala Igor Mirković i selektorica glavnog programa Milena Zajović odali su dirljivu počast nekima od najvećih i najhrabrijih filmskih autora današnjice.

"Ove godine slavimo dvije iznimne filmske karijere," riječi su Igora Mirkovića kojima je predstavio ovogodišnje laureate dviju počasnih nagrada: dobitnika Nagrade 50 godina i rekordera filmskih ekipa s nekoliko stotina snimljenih naslova, Ranka Mitića Mitu, te dobitnika nagrade Maverick, Gorana Markovića, "autora čiji su filmovi očarali generacije gledatelja".

Riječima optimizma načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović te zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita zaželjeli su dobrodošlicu publici i ukazali na ljekovitu moć zajedničkog iskustva gledanja filmova.

Govor je virtualno održao i znameniti ukrajinski redatelj Oleh Sencov, dugogodišnji prijatelj festivala i bivši pripadnik motovunskog žirija u egzilu, koji se publici obratio putem videa. Nekadašnji politički zatvorenik ruskog režima, Sentsov se ovaj put javio ravno iz rovova Donbasa, odakle je izrazio nadu da će uskoro posjetiti Hrvatsku, zahvalio na potpori svojoj europskoj obitelji i pozvao na zajedničku obranu mira u Europi. U natjecanju glavnog programa ove se godine prikazuje Sencovo novo ostvarenje – Nosorog, koji je svoju premijeru imao u Veneciji, dokazujući snagu i doseg umjetnosti, koja nam je najpotrebnija upravo u najtežim vremenima.

Najavom projekcije otvorenja organizatori su se prisjetili još jednog nekadašnjeg člana žirija u egzilu – nedavno uhićenog iranskog redatelja Jafara Panahija. Naime, otvaranje festivala obilježeno je prikazivanjem Puta pod noge, cjelovečernjim prvijencem Panahijeva sina Panaha Panahija, koji se zbog trenutne situacije nije mogao javiti. "Sve ove poruke koje su nam stigle ili nisu mogle stići govore da živimo u vremenu kakvo ne pamtimo", rekao je direktor festivala Igor Mirković.

Pozvavši publiku na privremeni bijeg od teške svakodnevice kroz igru i zajedništvo, Milena Zajović podsjetila je na važnost mašte i filma rekavši: "Upravo zato što je iza nas teška godina, a još više zbog toga što je ispred nas vrijeme velike neizvjesnosti, važnije je nego ikada da ovo naše brdo još jednom pretvorimo u Cinema Paradiso".

Ovogodišnju poruku ljubavi, pozitivnu borbu i zajedništvo najbolje sažimaju riječi direktora festivala Igora Mirkovića: "Motovun je 277 metara iznad mora, mi smo sada 277 metara iznad realnosti – pomozimo jedni drugima da nam život ponovno bude lijep".

Podsjetimo, filmski program Motovuna, između ostalog, čine i filmovi nagrađeni na festivalima u Karlovim Varima, Locarnu, Berlinu, na Sundanceu te u Cannesu. Tu su filmovi iz geografski različitih prostora od Ukrajine do Irana te od Egipta do Islanda, ali i dva hrvatska noviteta – Nosila je rubac črleni, ruralni retro-mjuzikl Gorana Dukića te Glava velike ribe, sociopolitička urbana drama Arsena Oremovića. U programu Motovunski kratki, prikazuju se i hrvatski filmovi Snjeguljica Lane Barić, Dječak Hrvoja Mabića, Dok smo bili tu Sunčice Fradelić i Sakupljač Danijela Žeželjla. Motovunski kratkometražni pobjednik i ove godine ulazi u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, a najboljem domaćem filmu bit će dodijeljena nagrada Corto Montonese.

Naslovne fotografije: otvaranje Motovun Film Festivala 
(autor fotografija: Samir Cerić Kovačević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.