Preskoči na glavni sadržaj

Otvoren 6. Rendez-vous au cinema – program francuskih filmova u nezavisnim kinima diljem zemlje

U subotu, 12. rujna 2020. godine, prigodnim govorima veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Gaëla Veyssièrea i ravnatelja HAVC-a Chrisa Marcicha u zagrebačkom Kinu Tuškanac otvoreno je 6. izdanje programa Rendez-vous au cinéma. Prikazan je film Prorok Jacquesa Audiarda, a uvod u film dala je filmska kritičarka Alemka Lisinski. 

Ovogodišnji program, koji se održava od 12. rujna do 11. listopada, u dvadesetak nezavisnih kina diljem Hrvatske, obogaćen je dodatnim izborom filmova iz programa Frankofonija, koji se zbog pandemije nije održao u ožujku. Tako je na rasporedu 11 frankofonih filmova različitih žanrova i rodova (drama, komedija, dokumentarni film, animirani film) iz Francuske, Belgije, Kanade, Maroka i Švicarske. 

"Ovo događanje prije svega je plod suradnje više partnera, ali ovogodišnje izdanje posebno odiše duhom zajedništva. Zdravstvena kriza je vrlo snažno utjecala na sva područja djelovanja, a svijet kulture te posebno film, jedan je od onih koji su podnijeli najteži teret mjera izolacije i socijalnog distanciranja. Nakon višemjesečne stanke u snimanju i prikazivanju filmova, održavanju festivala i velikih stručnih sastanaka, moramo pozdraviti postupno vraćanje ovih aktivnosti, ali se također moramo međusobno podržati i snažno štititi ovu novu dinamiku. Nadamo se da će ovo događanje na svoj način pridonijeti povratku publike u kino u želji da ponovno otkrije čaroliju filma. 

Ovo izdanje tako poprima posebno značenje i sasvim je prirodno da smo ovom prilikom htjeli pozvati veleposlanstva frankofonskih zemalja s kojima smo u ožujku pripremili filmski program. Taj smo program otvorili upravo ovdje, 3. ožujka, netom prije nego što smo ga morali prekinuti zbog epidemije i potresa u kojemu je oštećeno i Kino Tuškanac.

Stoga smo s našim partnerima iz Frankofonije, veleposlanstvima Belgije, Maroka i Švicarske vrlo sretni što smo ponovno u mogućnosti prikazati taj izbor filmova koji nam omogućava da vam ponudimo prošireno izdanje projekta Rendez-vous.", istaknuo je na početku svoga govora veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Gaël Veyssière. Dodao je kako se u sklopu ovogodišnjeg izdanja prikazuje 11 filmova u više od 20 gradova i otoka na cijelom teritoriju Hrvatske te zahvalio publici i svima uključenima. 

Sve okupljene nakon toga je pozdravio i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich. "Ovaj program frankofonije ukazuje na raznolikost produkcije tog područja. Naime, u sklopu ovogodišnjeg izdanja Rendez-vous au cinéma prikazuju se drama, komedija, dokumentarni i animirani film, a posebno me veseli što će svi ti naslovi putovati diljem Hrvatske. Hvala Francuskom institutu koji na ovom području djeluje već skoro 100 godina i želim svima da uživaju u frankofonim filmovima!".

Projekciju filma Prorok, dubok i snažan film međunarodno priznatog redatelja Jacquesa Audiarda, ‘francuskog Scorsesea’, koji je francusku glumačku zvijezdu Tahara Rahima upisao u anale svjetske kinematografije, najavila je filmska kritičarka Alemka Lisinski

Osim Proroka prikazuju se i filmovi Milou u svibnju Louisa Mallea, u znak časti velikom glumcu Michelu Piccoliju, Ljetni sati slavnog suvremenog redatelja Oliviera Assayasa, s Juliette Binoche u glavnoj ulozi, koji diskretnom okrutnošću skicira svijet buržoazije, te suvremeni dokumentarac Swagger Oliviera Babineta

Ovogodišnji program Rendez-vous au cinéma obogaćen je i dodatnim izborom filmova iz programa Frankofonija, a svi detalji o tom programu dostupni su na ovoj poveznici

Rendez-vous au cinéma organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, uz svesrdnu pomoć veleposlanstava Belgije, Kanade, Maroka te Švicarske u Hrvatskoj. 

Rasporede projekcija potražite na službenim stranicama svakog pojedinačnog kina, te na institutfrancais.hr

Filmski Rendez zakažite u: Kinoteka Zlatna vrata, Kino Gaj (Varaždin), Art-kino Croatia (Rijeka)Kino Valli (Pula), Kino 30. svibnja (Daruvar), Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino Slatina, Kino Zelina, Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Zabok, Centar za kulturu Čakovec, Kino Kinoteka (Zagreb), Kino Samobor, Art-kino MetropolisKino Velebit (Koprivnica), Kino Pobjeda (Metković), Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Kino Krapina, Kino Tuškanac (Zagreb), Kino SC (Zagreb)Gradsko kino Sinj i kino Urania (Osijek)

Fotografije s otvorenja, vizuali, plakat, detalji o filmovima, fotografije iz filmova i ostali materijali dostupni su na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: Chris Marcich; Gaël Veyssière; Alemka Lisinski; publika u kinu
(*autorica fotografija je Karla Jurić)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.