Preskoči na glavni sadržaj

Otvoren 59. Festival igranog filma u Puli

Zemlja prijatelj ovogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli je Francuska te je upravo francuskom filmu Zbogom kraljice Benoita Jacquota pripala čast da 14. srpnja otvori Međunarodni program. Prvoj filmskoj večeri ovogodišnjeg Festivala prisustvovali su francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Jérôme Pasquier i ataše za kulturu veleposlanstva Francuske u Zagrebu Ina Pouant.

Osim Zbogom kraljice Puljani i njihovi gosti moći će u programu Francuska – zemlja prijatelj tijekom Festivala vidjeti još šest novih francuskih filmova, a pet filmova je u retrospektivi Claudea Chabrola koja je otvorena filmom Inspektor Lavardin.

Svoje filmove u Međunarodnom programu (koji donosi ukupno 18 filmova odabranih s najvećih i najuglednijih svjetskih festivala) gledateljima u Puli osobno će predstaviti glumci i redatelji ili producenti filmova Noćni izlazak, Shun Li i Pjesnik, Osveta, Savršeni dani i Italija: Voli je ili napusti. O najboljem filmu ovogodišnjeg Međunarodnog programa odlučivat će ocjenjivački sud kojeg čine redatelj Milčo Mančevski, glumica Mirjana Karanović te redatelj i glumac Metod Pevec, a koji će te filmove gledati tijekom drugog tjedna festivala u Kinu Valli.

Uoči otvaranja Međunarodnog programa 59. Pule u povodu obilježavanja 50. godišnjice rocka u Puli održan je koncert The Light Cast benda. Izložbena i glazbena uvertira 59. festivala igranog filma u Puli pripale su izložbi Ona i ja Duška Marušića Čičija te koncertu legendarnog benda Let 3. Izložba Ona i ja, nadahnuta svim licima moćne nam Arene za vrijeme trajanje Festivala, moći će se razgledati do 8. kolovoza 2012. godine u Kinu Valli.

Prvo festivalsko jutro započelo je s programom Matineje za djecu. Pulica će ove godine ponuditi 37 filmskih projekcija kroz Matineje, PoPularnu Pulicu te crtiće na Portarati, a za 60 mališana željenih praktičnog znanja i sudjelovanje u radionici Pustolovni laboratorij profesora Baltazara.

Nacionalni program Festivala igranog filma u Puli otvara se u Areni 21. srpnja 2012. godine romantičnom komedijom Sonja i bik Vlatke Vorkapić u produkciji Interfilma.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.