Preskoči na glavni sadržaj

Otvoren 13. Festival prava djece

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirala je povodom otvorenja 13. festivala prava djece, online panel 'Poslušajte nas malo, ako vam je stalo! Djeca i mladi govore o posljedicama današnjih kriza'.

Panel je moderirao Aleksej Leon Gajica, član žirija Festivala prava djece, učenik MIOC-a i Mladi ambasador za prava djece i mladih. Panelisti su bili Iva Ćorković, učenica 8. razreda OŠ Dragalić, suautorica filma #STOPcyberbullyingu koji je uvršten u program Festivala, Petar Duspara, učenik OŠ M. Lovraka iz Petrinje, Lucija Cerovec, članica žirija Festivala prava djece i učenica X. gimnazije u Zagrebu, Drita Havolli, učenica Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu, a sudjelovale su  i stručnjakinje Sena Puhovski, psihologinja i predsjednica Zagrebačkog psihološkog društva te dr. sc. Ana Žnidarec Čučković, pedagoginja i predsjednica Udruge Alternator.

Ovogodišnji 13. Festival prava djece se ponovno odvija online putem svih ekrana (od interneta, preko društvenih mreža i Youtube-a do televizije). Prošle godine je tako na Festivalu sudjelovalo rekordnih 30 tisuće djece gledajući filmove svojih vršnjaka. Ove godine novost Festivala jest da je i sam žiri dječji – djeca iz osnovnih i srednjih škola dodjeljuju nagrade filmovima svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj. 

Svi filmovi koji su snimila djeca, a koji su selektirani iz revija Hrvatskog filmskog saveza, dostupni su svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala, a učitelji mogu preuzeti i nastavne pripreme za rad nakon gledanja filma. Cilj je da što više učitelja preuzme materijale i što više razgovara s djecom i mladima o temama filmova. 

I ove će godine, osim školskih projekcija, na HRT3 biti prikazani filmovi aktualne europske produkcije u programu Dobre vibracije, zabavni, domišljati i poticajni, odlični za druženje cijelih obitelji ispred malih ekrana. Emitiranje počinje već ove subote 16. listopada, a svi filmovi su prilagođeni i za djecu s oštećenjima sluha i vida, što Festival čini jedinim inkluzivnim festivalom u Hrvatskoj.

Festival prava djece pod već poznatim motom 'Mali festival za velike teme' na zabavan i pitak način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje, no istovremeno poziva na dijalog, propituje i tako predstavlja relevantnu društvenu platformu. Održava se 13. godinu za redom u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom. 
 
Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, ističe važnost Festivala kao dugogodišnji partner: "Ovo je osjetljivo vrijeme za odrastanje, posebno za najranjiviju djecu, koja su u vrijeme pandemije u riziku da budu još više isključena. Festival prava djece jedinstvena je inkluzivna platforma koja djeci i adolescentima, uključujući djevojke i dječake s teškoćama i one iz manje razvijenih područja, omogućuje da se izraze i raspravljaju o pitanjima do kojih im je najviše stalo, izazovima paralelnih online i offline života te prilikama za stvaranje bolje budućnosti. UNICEF s ponosom podržava Festival već 13. godinu i vjerujemo da će nastaviti osnaživati i povezivati glasove djece iz svih dijelova Hrvatske u duhu inkluzije, empatije i podrške."

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je kako se već godinama podržava Festival prava djece koji na inovativan način pristupa dječjim pravima, pomaže njihovoj boljoj vidljivosti, a naročito prepoznavanju prava djece u području kulture i umjetnosti. Festival utječe i na povećanje dostupnosti kvalitetnih medijskih sadržaja djeci, te pomaže preskočiti prepreke kako bi isti dospjeli i do djece u udaljenim manjim mjestima i do djece s oštećenjem vida ili sluha. 

"Posebno nas veseli to što FPD omogućuje da se širokoj publici djece i mladih prikažu i filmovi koje su snimili upravo njihovi vršnjaci. Na taj način on osnažuje glas djece u društvu, potiče ih na slobodno iznošenje mišljenja o svim pitanjima koja su im važna, te tako pomaže ostvarivanju dječjega prava na sudjelovanje ili participaciju." ističe na kraju Pravobraniteljica. 

Sve ostale detalje i informacije potražite na web ili Facebook stranici festivala. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.