Preskoči na glavni sadržaj

Osobođenje Skoplja i Dnevnik mašinovođe nagrađeni na Festivalu novog balkanskog filma BaNeFF

Ovogodišnje, šesto izdanje BaNeFF-a održano je od 16. do 19. veljače u Švedskoj, a na njemu su nagrađeni dugometražni igrani filmovi nastali u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji. Dnevnik mašinovođe proglašen je najboljim filmom, a Oslobođenje Skoplja osvojilo je posebnu nagradu žirija.  

Festival novog balkanskog filma (BaNeFF) posvećen je novijoj produkciji zemalja s područja Balkana. Usmjeren je na filmove koji se bave balkanskim temama i na filmove koji nemaju širu distribuciju u skandinavskim zemljama.

Dnevnik mašinovođe redatelja Miloša Radovića proglašen je najboljim filmom uz sljedeće obrazloženje žirija: 'Visoko originalan i duboko dirljiv film, istvremeno duhovit uz humanistički i filozofski ton. Jedinstveno balansira između mašte i stvarnosti. Briljantne izvedbe ukupno izvrsnog glumačkog ansambla koji predvodi Lazar Ristovski'.

Uz Lazara Ristovskog, glavne uloge u filmu tumače Mirjana Karanović, Tihomir Stanić, Petar Korać, Jasna Djuričić, Mladen Nelević i Danica Ristovski

Posebna nagrada žirija dodijeljena je Oslobođenju Skoplja Danila i Rade Šerbedžije. 'Fantastičan i vrlo važan film, pogotovo u naše vrijeme. Moćan podsjetnik da su žrtve jedino što ostaje nakon rata. Sjajne izvedbe cijelog glumačkog ansambla, a posebno treba istaknuti Luciju Šerbedžiju za njenu intenzivnu izvedbu koja prikazuje žensko iskustvo rata', riječi su kojima je žiri objasnio nagradu dodijeljenu filmu. 

Žiri su činili švedski filmaši Cyril Hellman, Olgica Lindquist, Tobias Helmet i Hanna Andersson

Program BaNeFF-a podijeljen je u nekoliko sekcija, a glavni dio je natjecateljski, koji se fokusira na igrane dugometražne filmove. U tom dijelu filmovi se natječu za četiri nagrade: najbolji film, najbolje žensko neglumačko postignuće i posebna nagrada festivala. Ove godine festival je imao 12 filmova u konkurenciji. 

Popis svih nagrađenih filmove možete pogledati na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.